Læsetid: 3 min.

SF-tillidsfolk: Pas dine grise, Lunde

6. juni 2000

SF-baglandet reagerer skarpt på gruppeformand Jes Lundes opfordring til Pernille Frahm
om at trække sig

SF-tillidsfolk i Østre Storkreds i København reagerer vredt og afvisende på gruppeformand Jes Lundes opfordring til EU-parlamentariker Pernille Frahm om at trække sig fra den bebudede opstilling som folketingskandidat i storkredsen.
"Jes Lunde skulle blande sig udenom og sørge for sine grise oppe i Nordjylland," siger Hans Daugaard til Information. Han er medlem af bestyrelsen for SF-København, hvor han repræsenterer Bispebjerg, en af de otte opstillingskredse i Østre Storkreds.
"Den bemærkning skulle Jes Lunde ikke være kommet med. I SF har det altid været partiforeningerne, som har haft ansvaret for opstillingen," siger Nis Bech, der er folketingskandidat i Ryvang-kredsen i Østre Storkreds og medlem af forretningsudvalget for SF-København.
Formanden for SF-partiforeningen i Brønshøj-Husum, Mikkel Houman, er derimod godt tilfreds med gruppeformandens budskab. Mikkel Houman er en af dem, der kæmper for at få opstillet den mere EU-venlige Anne Grete Holmsgaard.
"Jeg kan kun støtte Jes Lundes udtalelser. Jeg er nervøs for, at mange af vores vælgere ikke ved, hvad de skal stemme, hvis vi ikke har en kandidat, der dækker Anne Gretes synspunkter. Jeg er bange for, at vi mister en masse vælgere, og jeg har allerede fået reaktioner i den retning fra folk, jeg kender," siger Mikkel
Houman.
Men også andre steder i SF støder gruppeformandens opfordring på kritik.

DKP-metoder
John Reynolds, medlem af SF's forretningsudvalg og viceborgmester i Albertslund Kommune, advarer mod at indføre "DKP-metoder"
"En meget væsentlig del af SF's sjæl - til forskel fra DKP og Det konservative Folkeparti - er, at opstillingerne foregår i de lokale partiforeninger. Man skal ikke komme udefra og blande sig i det," siger John Reynolds.
Anne Grete Holmsgaard-støtten Mikkel Houman erkender, at han ikke er sikker på, at Anne Grete Holmsgaard vil kunne vinde en urafstemning over Pernille Frahm. Men han tilføjer polemisk:
"Det er et spørgsmål, om Pernille fortsat vil sidde i Folketinget, hvis hun bliver valgt, så man kunne måske forestille sig, at Anne Grete kunne blive nummer to og komme ind som suppleant. Pernille vil ikke sidde i EU-parlamentet mere, så det kan godt være, at hun heller ikke vil sidde i Folketinget."
Jes Lunde medgiver, at ledelsen ikke skal blande sig i de lokale kredses opstilling af kandidater. Og han mener da heller, at han har udtalt sig til fordel for hverken Anne Grete Holmsgaard eller Pernille Frahm. Der er blot tale om en opfordring til at tænke på bredden i partiet, siger han.
"Når jeg ser noget, som let kan opfattes som et angreb på bredden, så føler jeg også forpligtelse til at sige til folk, at de skal prøve at tænke sig grundigt om. Det er det eneste, jeg har sagt. Jeg ikke sagt noget om hverken Pernille Frahms eller Anne Grete Holmsgaards kvalifikationer overhovedet," siger Jes Lunde.
Han opfordrer 'traditionalisterne' i SF til at erkende, at partiet har brug for bredde for at appelere til flere forskellige vælgergrupper.
"Det er vigtigt, at folk i SF nu besinder sig og lader være med at udsende nye krigserklæringer og lader være med at stille spørgsmålstegn ved den bredde, som er livsbetingelsen for, at SF kan blive ved med at være et stort parti. Vi skal kunne appelere til mange forskellige grupper i befolkningen. Hvis man sætter det over styr på grund af nogle mere kortsigtede kampe, man har gang i, vil det være utroligt skadeligt," siger Lunde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her