Læsetid: 3 min.

Sort skærm i Palæstina

7. juni 2000

Det palæstinensiske selvstyre lukker flere palæstinensiske medier for at forhindre al opposition i at komme til orde

RAMALLAH - Først på ugen troppede palæstinensisk politi op hos den private tv-station Al Mahed i Betlehem på Vestbredden og beordrede udsendelserne standset øjeblikkeligt. Journalister og øvrige medarbejdere fik besked på at gå hjem og samtidig blev direktøren for Sammenslutningen af Selvstændige tv-Stationer, Samir Kumsieh, varetægtsfængslet et andet sted i de palæstinensiske selvstyreområder.
Et par dage forinden havde radiostationen Al Manara og Al Nasr tv, begge private foretagender i byen Ramallah nord for Jerusalem, haft lignende besøg med samme udfald.
I alle tilfælde blev politiaktionerne afviklet uden dramatik, men hver gang har det ligget i luften, at man gjorde klogest i at følge ordrene nøje.

Pludselig lukning
"Det er et sikkert tegn på, at der er ved at ske noget i fredsprocessen," siger Omar Naji Mahmoud Nazal, direktør for tv-stationen Watan, som blev lukket under lignende omstændigheder den 21. maj. Han fortæller, at det er helt sædvanlig procedure.
"Jeg fik en telefonopringning fra borgmesteren i Ramallah, som bad mig lukke med det samme, hvilket jeg gjorde. Jeg prøvede at få en skriftlig ordre eller i det mindste en begrundelse for lukningen, men det kunne jeg ikke få," fortæller han.
Stationen blev beordret lukket samtidig med, at Issa Abed, et af ofrene for maj måneds voldsomme sammenstød mellem palæstinensiske demonstranter og israelske soldater, blev begravet et andet sted i Ramallah.
Han ser derfor også en direkte sammenhæng mellem lukningen af Al Mahed og Madeleine Albrights besøg i landet, som finder sted i disse dage.
"Selvstyrets ledelse vil for enhver pris undgå, at oppositionen kommer til orde, fordi de ved, at deres politiske initiativer mangler folkelig opbakning," fortsætter Omar Naji Mahmoud Nazal.
Al Watan, hvis navn betyder 'fædrelandet', har været lukket fire gange tidligere. Sidst var i september 1996, da Vestbredden eksploderede i voldsomme uroligheder efter den israelske åbning af en tunnel under den gamle by i Jerusalem.
"Palæstinensiske journalister har en vis retsbeskyttelse, men der findes intet lovgrundlag for tv- og radiostationer, så det er uhyre nemt for selvstyret at tvinge os til at lukke. Og hvis vi ikke makker ret, får vi bare slet ikke lov til at åbne igen," siger Nazal og klager over de udemokratiske forhold.
"Vi lever med streng og vilkårlig censur, som ikke altid har noget med Israel at gøre," kommenterer George Hassou fra menneskerettighedsorganisationen LAW i Ramallah.
"Al Nasr blev lukket, fordi de citerede en pressemeddelelse i forbindelse med en lærerstrejke, og Al Manara røg med i købet uden anden grund end at dens kontorer ligger ved siden af. Faktisk ringede politifolkene til hovedkvarteret for at spørge, om de ikke ligeså godt kunne lukke Al Manara, når de nu alligevel var i bygningen!"

I lommen på Israel
Omar Naji Mahmoud Nazal beskriver sin og de øvrige stationers sendeflader som ufarlige. Der er underholdning og undervisningsprogrammer, og i nyhedsudsendelserne lægger alle sig tæt op af holdningerne i Fatah, som både selvstyreformand Yasser Arafat og flertallet i den palæstinensiske ledelse tilhører.
"Problemet er, at der efterhånden er en kæmpe forskel på Fatah og Arafat, selvom han formelt står i spidsen for organisationen," fortsætter Nazal.
"Han kører løbet helt på egen hånd og giver ingen plads til andre meninger. Yasir Abd Rabbu vidste som informationsminister intet om lukningen af Al Watan, selvom vi hører under hans ministerium."
Omar Naji Mahmoud Nazal mener, at en ny lukning af Al Watan kan komme når som helst, fordi det palæstinensiske styre er i lommen på Israel:
"Jeg er sikker på, at Ehud Barak igen vil bede Arafat om at holde ro i sit bagland, og så kommer lukningen. Hver gang vi er tæt på en aftale med israelerne, ryger vores ytringsfrihed, og nu tror jeg, det er tæt på igen. Ja, faktisk tror jeg, hele aftalen allerede er skrevet, men det er jo ikke sikkert, vi kommer til at dække dén nyhed!"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her