Læsetid: 1 min.

Spilledage

24. juni 2000

Feriedage 8

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Min mormor var ret god til at spille spil, og hun gad godt spille med mig næsten hver gang, jeg havde lyst. Så spillede vi Ludo, Matador eller kort. Min morfar ville hellere se fjernsyn, læse eller rode rundt i sit værksted.
Så det var min mormor, som lærte mig at spille 500, Sorteper, Gris og 31, og nogle gange spillede vi næsten hele dagen, hvis det var meget dårligt vejr.

Sorteper:
Alle kortene i et spil skal fordeles mellem dem (to til fire personer), der gerne vil være med.
Det gælder om at parre kort af samme værdi med hinanden - kortene behøver ikke være samme farve, så en klør 5 kan godt parres med en ruder 5.Man starter med at parre de kort, man har på hånden, og lægger så parrene til side. Derefter begynder spillet.
Spilleren til venstre for den, der har uddelt kortene, trækker et kort hos uddeleren. Hvis det kan parres med et af de kort, spilleren allerede har på hånden, lægges parret væk sammen med de andre par.
Hvis ikke det nye kort kan parres med et gammelt, beholder spilleren kortet på hånden, og det er så den næste spiller til venstres tur til at trække hos den første spiller.
Sådan fortsætter hver spiller, til de ingen kort har på hånden. Så går spilleren ud af spillet. Den der til sidst sidder tilbage med spar knægt er så Sorteper.
Det gælder altså om ikke at sidde tilbage med kun spar knægt - men man kan jo ikke selv bestemme, hvilket kort, spilleren til venstre trækker.

*Læs mere i 'Børnenes bog om kortspil' af Jørgen Clevin. Kan lånes på bilblioteket

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her