Læsetid: 4 min.

Sprækker i velfærden

5. juni 2000

Midt i danskernes begejstring for velfærdsstaten peger ny debatbog på en samfunds-model i dyb krise

Ny bog
"En af grundene til at det er gået delvis ad helvede til med den danske velfærdsstat er, at man ikke har villet lytte til eksperterne", skriver Klaus Rifbjerg afslutningsvist i bogen Velfærdsstaten i krise, som udkommer i dag.
Og det er netop, hvad man har mulighed for i den nye bog; at lytte til eksperter. For her skriver læger, socialrådgivere, psykologer og sociologer i selskab med politologer, historikere og teologer. Nogle af dem er kendte. En er socialdemokrat, en anden medlem af Enhedslisten, men fælles for dem alle er deres skepsis over for velfærdsstatens aktuelle udvikling. Velfærdsstaten er, som titlen antyder, i krise. En samfundsmodel på nedtur.
Mens Mandag Morgen i sidste uge kunne offentliggøre en opbakning til velfærdsstaten større end længe, slår denne bog bunden ud af begejstringen, og viser sider af selve systemet, der er alt andet end positive.
For bag det nærmest utopiske begreb om en velfærdsstat, gemmer der sig et system, som svigter sine svageste. Som gør sine medborgere til klienter og infantiliserer dem med påtvunget og meningsløst arbejde.
Som lagdeler de sociale klasser og ofte forfordeler mellemlagene, dem som betaler godt ind til den store kasse. Som har ført til flere hjemløse end nogensinde i efterkrigstidens Danmark. Og som, når det gælder sundhedsvæsenet og ældreplejen, på ingen måde lever op til de forventninger, som politikerne ellers ynder at stille op.

Femte rigest
Nu har velfærdsstaten efterhånden længe været i krise, i hvert fald i den offentlige debat. Så budskabet er ikke nyt. Det nye er, at man her har samlet en række udsagn, der med baggrund i erfaring og indsigt alle sammen peger mod det samme, et system som ikke længere holder.
Og derfor er Velfærdsstaten i krise god læsning for dem, der følger med i debatten om velfærdsstaten, og som gerne vil længere ind i nogle af de faglige problematikker, der ligger bag krisen.
Her giver f.eks. lægerne Henrik Sælan, Per Gregersen og Niels Høiby indblik i sundhedsvæsenets forringede vilkår og viser, hvordan mennesket er blevet sat til side til fordel for mere bureaukrati. Og det har ført til et sundhedsvæsen, hvis niveau ikke længere kan sammenlignes med udlandets. Som Niels Høiby skriver: "Vi er verdens 5. rigeste land, med en bomstærk økonomi, som ligger i den bedste kreditværdighedsklasse og vi har verdens højeste skatte-tryk. Alligevel ligger vort sundhedsvæsens præstationer internationalt set i bunden og Københavns i undergrunden".
Her fører de to institutionsforskere, Kim Rasmussen og Søren Smidt, læserne ind i det moderne børneliv og liner to politiske brændpunkter for barndomsudviklingen i den nærmeste fremtid op. Det gælder udlicitering, der på sigt kan føre til sociale skel mellem børnefamilierne. Og det gælder børnerettigheder, som er en naturlig konsekvens af den øgede fokus på det enkelte barn og selve barndommens politisering. Begge forhold rykker ved fundamentale ideer i velfærdsstaten.
Og her bliver aktiveringsloven kommenteret og kritisteret af de to socialrådgivere Hanne Reintoft og Joan Bjertrup, der har mødt utallige af disse mennesker, for hvem pligten til at påtage sig et arbejde har været fuldstændig meningsløs. Som Bjertrup skriver, er ideen om aktivering blevet "til et stort, dyrt inferno af mange offentligt ansatte, der gennem tvang og kontrol holder de arbejdsløse i gang - meget ofte i tomgang."

Umenneskeligt system
Fælles for alle bidragene er, at de er båret af et socialt engagement, der hele tiden sørger for at pege på svaghederne i det nuværende system, hvor ikke mindst de faglige bidrag stikker ud.
Det virker stærkt, når fem læger så entydigt anklager systemet for at have fjernet menneskeligheden og sat den rationelle kalkyle i stedet for.
Og det maner til eftertanke, når antropologen Beth Elverdam i sin analyse af regeringens folkesunhedsprogram når frem til, at det er det rene blålys:
"Ved netop at tage fat i dette begreb undgår politikerne helt at forholde sig til de problemer, der er inden for sundhedsvæsenet - som grundlæggende, til trods for navnet, tager sig af sygdom." En hård dom, som ikke desto mindre er med til at åbne øjnene for det komplekse samspil mellem politikere og teknokrater, der forvalter systemet. Et system, hvor menneskeligheden langsomt er blevet sat over styr. Det er så denne menneskelighed, samtlige bidrag efterlyser. Bidrag, som varierer noget i kvalitet og indhold, og hvoraf nogle er blevet trykt før, bl.a. her i avisen. De vil have mennesket tilbage, og gjort den svage til andet end et nummer i det sociale system.

*Velfærdsstaten i krise, red. af Claus Clausen og Haakon Lærum med bidrag af bl.a. Ritt Bjerregaard, Erik Christensen, Hanne Reintoft, Jan Lindhardt, Anders Mathiesen, Søren Mørch og Klaus Rifbjerg. 287 s., 278 kr., Tiderne Skifter.
Udkommer idag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu