Der bliver ingen skattelempelser til pensionskasserne for at få gang i boligbyggeriet i København, siger regeringen. Ekspertgruppe undersøger andre muligheder
Hvis overborgmester Jens Kramer Mikkelsen tror, at Skatteministeriet vil give en hjælpende hånd til Københavns Kommunes storstilede havneplan, så kan han godt tro om igen.
Sådan lyder skatteminister Ole Stavads kontante afvisning af Kramer Mikkelsens forslag om en skattelempelse til pensionsselskaberne for at lokke dem til at bygge en stor del af de 7.000 boliger, som Københavns Kommune vil have opført i Sydhavnen og Nordhavnen.
Ole Stavad har ikke tænkt sig at ændre et komma i pensionsbeskatningen for at hjælpe Københavns kommune.
"I forvejen er pensionsbeskatningen lav i forhold til andre typer af beskatning. Og med den nuværende aktivitet i byggeriet, ville det passe som en boksehandske til et blåt øje," siger skatteministeren.
Han frygter, at det kan give en overophedning af økonomien, hvis pensionsselskaberne får en skattemæssig tilskyndelse til at bygge boliger.
Samtidig vil han hellere bruge penge på byfornyelse og almennyttige boliger end på skattelettelser til pensionsselskaber.
"Den slags står meget langt nede på min prioriteringsliste, så længe vi har behov for en række meget væsentlige investeringer på skole-, sundheds- og ældreområdet," siger skatteministeren.
Bet for Kramer
Med skatteministerens afvisning af Kramer Mikkelsens skatteforslag, er det ikke blevet lettere for Københavns Kommune at realisere planerne om, at en stor del af de 7.000 nye boliger skal være private lejeboliger opført af pensionsselskaber.
Selskaberne vil nemlig ikke investere i boligbyggeri i øjeblikket, fastslog en lang række pensionsselskaber over for Information i tirsdagsavisen.
Afkastet efter skat på boliginvesteringer er for ringe i forhold til det afkast, man kan få fra investeringer i aktier og obligationer, lyder meldingen fra store selskaber som Danica og PFA.
Hos Københavns Havn, som er med til at udvikle havneplanerne, erkender man, at det bliver svært at lokke de danske pensionsselskaber. Havnen har derfor nedsat en ekspertgruppe, der skal undersøge mulighederne for at tiltrække private investorer, oplyser havnens udviklingsdirektør, Karl-Gustav Jensen.
Et af af de store spørgsmål bliver her, hvem der skal sørge for byggemodningen af de store havnearealer, som Københavns Kommune gerne vil udlægge til boliger. Eventuelle investorer vil med garanti helst slippe, og det samme vil Københavns kommune.
Dermed kan Københavns Havn ende med selv at skulle byggemodne de områder, som i en kommende kommuneplan, bliver udlagt til boliger.
Pudsigt nok har Folketinget netop besluttet at gøre havnen til et statsligt aktieselskab.