Læsetid: 4 min.

En stor, festlig dag i Værløse

7. juni 2000

DBU's 'officielle' old boys-hold optrådte Grundlovsdag på Værløse Stadion. Det oplevede omkring 1.500 af kommunens beboere

Retrobold
Indrømmet, jeg var negativ fra første fløjt. På den plakat, der initialt blev ophængt i Værløse og omegn stod Flemming Povlsen i startopstillingen.
Altså, jeg har en kat der hedder Flemming Povlsen, opkaldt efter samme spiller - og så stiller han ikke op.
Jeg havde det lidt ligesom gæsten på den lokale næste morgen.
"Jeg er sgu' egentlig ret ligeglad med ham der Michael Laudrup."
Du skulle virkelig passe på hvad du sagde, tirsdag morgen på 'Restauranten'. (Det kalder vi nu Center Pub, efter at de er begyndt at servere håndmadder, 3 stk. formedelst 15 kr.)
"Men La Traviata på TV 2, det var guf."
Men altså, 1.500 af Værløses 18.000 sjæle var nu alligevel meget optagne af fodboldstjernens optræden på det lokale stadion, Grundlovsdag år 2000.

Ham der Elkjær
Allerede ugen i forvejen oplevede jeg en nærmest Gustav Wied-lignende historie. Herude er forretningernes åbningstider mere eller mindre indrettet efter morgen- og aften-malkningen.
Så : To ægtepar i den senere ende af deres bedste alder mødtes på Den Røde Plads i Bymidten - det hedder det altså - omkring frokosttid, de mest nødvendige indkøb var foretaget, og følgende samtale udspandt sig:
"Jaaaa, de si'r jo at det er de samme som at der spillede mod russerne for 15 år siden."
"Jaaaa, men de kommer vel ikke alle sammen?"
"Neeeiij, det gø'r de nok ikke, men ham der Elkjær er vist med. Og Laudrup."
"Ham der Brian?"
"Neeij, Michael. Storebro'eren."
"Nååå."
"Joooeh, men nu skal du jo in't regne med at de spiller lisså godt som de gjorde dengang."
Det gjorde de heller ikke.

'Mexicansk' samba
Men det blev alligevel en stor, festlig dag i Værløse.
Ikke nok med at selveste Kim Milton Nielsen var dommer - selv i Værløse har man åbenbart tilgivet hans udvisning af David Beckham under VM i Frankrig - der var også helikopteropvisning fra den nærliggende flyvestation, og 'musikalsk underholdning' ved Værløse Sambagruppe.
Det var næsten synd, sambagruppen var stort set så troværdig som en domina, der udspyr sine ordrer på klingende fynsk. Den tilkaldte sprechstallmeister Jens Jørgen Brinch fik da også et eller andet galt i halsen, da han henviste til samba-gruppens evner til at frembringe en næsten 'mexicansk' stemning...

Den bedste landskamp
Det 'Dengang' de to samtalepartnere på Den Røde Plads sigtede til, var naturligvis at old boys-besøget også markerede - på dagen - at det var 15 siden det danske landshold spillede den, efter mange 'eksperters' udsagn, bedste landskamp nogensinde.
Stedet var Idrætsparken, dagen var netop Grundlovsdag, året var 1985. Vi vandt 4-2 over Sovjet*, og vejen var banet for en forlængelse af det nærmest science fiction-agtige succes-trip for dansk fodbold, der startede med EM i Frankrig året før.
Det var man ikke blind for i Værløse. Klubben har 50 års jubilæum i år, og det blev fejret med en kamp mellem DBU's old boys-hold, og et 'forstærket' Værløse-hold. Det viste sig hurtigt at der ikke var tilstrækkeligt med gamle drenge i Værløse, så det hold der stillede op imod Laudrup & Co., var spillere hvis tilknytning til kommunen var noget med at moderens søster engang havde haft et forhold til pedellen på Hareskovens Plante- og Realskole.

Ornitologernes aften
Men det slår ikke entrepenante fodboldledere ud. Reklametrommerne buldrede, og trykkeriet i Farum udsmykkede omgivelserne med navne som Michael Laudrup, Morten Olsen, Preben Elkjær, Lars Olsen, John Sivebæk, Flemming Povlsen, Ole Kjær, Per Wind, Michael Manniche og Torben Piechnik, alle fra DBU. Og som 'teknisk træner' Sepp Piontek.
'Hjemmeholdet' stillede med bl.a. Pierre Larsen, Flemming Christensen, Per Frimann, Klaus Berggreen, Ivan Nielsen og Søren Busk. Dette altså ifølge lokalpressen. Virkeligheden viste sig at se lidt anderledes ud, men trods alle afbud og udeblivelser, ikke mindst fra Henrik Andersen, var Værløse Stadion denne dag en stor legeplads for ornitologer. Aldrig har så lille et område i byen været hjemsøgt af så mange knæskader.
Lokalpressen var heller ikke sen til at anføre at "...datoen er i øvrigt identisk med dengang for 15 år siden, hvor de selvsamme spillere vandt 4-2 over Sovjet i den gamle Idrætspark."
(De 'selvsamme' spillere, der gjorde Grundlovsdag sjovere i Værløse var faktisk kun fem, Ole Qvist, Klaus Berggreen, Ivan Nielsen, Michael Laudrup og Preben Elkjær. Man kan så tilføje, at de to sidstnævnte stod for de fire danske mål, dengang.)

Alvorlig fritid
Man ta'r sin fritid alvorligt i Værløse. Så når Preben Elkjær udgår efter 20 minutter, er det mildt sagt upopulært. Han forsøgte at virke skadet, men mureren henne fra hjørnet fra hvor jeg bor, mente nu nok at skaden var opstået i forbindelse med festilighederne omkring samme spillers indlemmelse i Hall Of Fame.
Da min nabos søn Kevin, drengespiller, Værløses svar på Rene Henriksen, min ivrige medkommentator, og pr. i lørdags endnu engang vinder af sin kreds og dermed oprykker for andet år i træk, efter kampen fik øje på bemeldte spiller - og fik hans autograf - var der da heller ikke de store smerter at spore hos helten.

*Sovjet - en tidligere stormagt, som nu er splittet op i en masse større eller mindre stater, med Rusland som den dominerende.

P.S. DBU's old boys vandt kampen med 4-3, bl.a. på en scoring af John Sivebæk, vist nok hans første siden VM-kvalifikationskampen mod Irland i november 1985.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her