Læsetid: 1 min.

Syd for Granada

17. juni 2000

Gribende læsning om livet i Andalusien

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Sommerbibliotek
Da forfatteren Gerald Brenan vendte hjem fra Første Verdenskrig som engelsk soldat og på ny gled ind i Bloomsbury-kredsen, følte han sig ikke tilpas.
Oplevelserne havde været for store og rystende til, at det litterære tevand bekom ham vel. Derfor brugte han sin soldier's pay på en rejse til Spanien og det vilde og delvis ukendte Andalusien, hvor han slog sig ned i en lille landsby højt oppe i bjergene i 'Las Alpujarras' et sted mellem Granada og Almeria.
Byen hed Yegen, og der blev Brenan i årevis og gled ind i lokalsamfundet med baskerhue og hyrdestav og det hele. Man får et indtryk af, hvor langt ude, det hele har været, når en anden fra kredsen, Lytton Strachey, kom på besøg og flygtede over hals og hoved, for noget så uhyggeligt og fremmedartet havde han dog aldrig oplevet!
Ud af det hele kom der for Brenans vedkommende en bog, måske den væsentligste og mest gribende om livet i Andalusien, der nogensinde er skrevet af en udlænding. South from Granada hedder den, og den foreligger desværre ikke på dansk, men fås i Penguin og børe være pligt (og fornøjelses)læsning for ethvert tænkende hoved, som bevæger sig til Costa del Sol og omegn. Da fascisterne tog over var Gerald Brenan flyttet til Churriana ved Malaga, hvorfra han undslap om bord på
et engelsk krigsskib og blev BBC's stemme til
Spanien under Anden Verdenskrig. Senere vendte han tilbage og skrev The Face of Spain, som skildrer de rædselsfulde hungersår efter borgerkrigen med stor indlevelse og medfølelse.
Det ny demokratiske Spanien belønnede ham med et æresborgerskab i Churriana, hvor han boede næsten til sin død som olding i begyndelsen af halvfemserne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her