Læsetid: 1 min.

Syn for sagn

20. juni 2000

Der var gang man kunne tage ordet klassesamfund i sin mund uden at rødme

Oprør med fortid
På visse aviser af større fysisk format end nærværende format er det blevet moderne at finde historiske citater, som kompromitterer kendte 68'ere.
Format supplerer med et lille udvalg:
Således skrev historikeren Morten Thing efter et besøg i Kina, i en artikel med overskriften "Er Kina et socialistisk land?":
"Den samfundstilstand, som nutidens Kina fremviser, har ikke meget at gøre med den socialisme, den europæiske arbejderklasse kommer til at opbygge. Sammensmeltningen mellem et parti og statsapparatet, statens styrkelse og adskillelse fra samfundet, arbejdernes og bøndernes manglende demokrati, den manglende offentlighed osv.
Fremviser disse forhold et samfund, der er noget at kæmpe for for den europæiske arbejderklasse? Næppe. De demokratiske positioner, de europæiske arbejdere allerede har tilkæmpet sig under kapitalismen, har de næppe tænkt sig, skulle fratages dem under socialismen."
(Politisk Revy juni 1978)
Lyserød revolutionær
Men også socialdemokrater tog ord som klassekamp alvorligt. Den daværende chefredaktør for Aktuelt Bent Hansen, skrev i "revolutionært forord til Velstand uden velfærd" fra 1969:
"Det er en revolutionær tanke, at alle mennesker er født lige. Den er så revolutionær, at mennesker er gået i døden, og samfund er styrtet i grus for dens skyld.
Men det er også en utopisk tanke. Til trods for alt det initiativ, den har udløst, til trods for den inspirerende kraft, der er udgået fra den - ikke bare i nogle af historiens dramatiske højdepunkter, men også i mere jordbundet hverdagsarbejde - er det aldrig lykkedes at virkeliggøre den.
De os mest nærliggende forsøg derpå er gjort med opbygningen af de såkaldte 'velfærdsstater' i kølvandet på industrialiseringen i den mest begunstigede del af verden.
At disse stater, også Danmark, er blevet bedre at leve i, er uomtvisteligt. Men det er fejlagtigt at tro, at det dermed er lykkedes at nedbryde de sociale skel, der i realiteten er udtryk for, at mennesker udnytter mennesker."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her