Læsetid: 3 min.

Tak skal du have, Ole

22. juni 2000

Pia Kjærsgaards opposition opfører spillet 'Den gode, den bange, den snedige og den fraværende'

Dansk Folkekomedie
Igen mediemylder om Dansk Folkeparti. Tirsdag udtrykte partileder Pia Kjærsgaard misnøje med fire af folketingsgruppens medlemmer og ramte to med sanktioner: De blev frataget vigtige ordførerskaber.
Nu tager de forurettede til genmæle. De har indkaldt til pressemøde i partiets gruppeværelse. Et initiativ, der ikke morer partiledelsen.
"Det er første gang, jeg har været med til et pressemøde i Dansk Folkeparti uden at vide, hvad det drejer sig om," mumler den som lyttepost tilstedeværende Søren Espersen, der er Pia Kjærsgaards nære rådgiver og pressechef.
Ole Donner fører ordet, som om han taler på vegne af sig selv, Sv. Aage Fauerholdt, Inge Refshauge og Mogens Andreasen. Men det viser sig i mødets løb, at de fire er ganske spredt. Mogens Andreasen er helt i Canada, i sin omstridte egenskab af medlem af Folketingets arbejdsmarkedsudvalg. At partiledelsen vil fratage Andreasen denne post, kalder Donner "en bombe". Så sprænger han selv én: "Det kan jo ikke realiseres. Det er en umulighed. For når Folketinget vælger udvalgsmedlemmer i oktober, er det for ét år, og det kan man ikke lave om. Hvis man skal afstraffes på den måde, skal man selv sige ja til det."

Svært skjult triumf
Donner har svært ved at skjule sin triumf, da han meddeler, at samme mulighed for at blive siddende folketingsåret ud benyttede han selv, Pia Kjærsgaard og Thulesen Dahl, da de for fem år siden brød med Fremskridtspartiet.
Folketingets embedsværk har bekræftet, at sådan er det, og Donner har været i telefonisk forbindelse med Andreasen:
"Når han lander, vil han give besked om, at han forbliver i udvalget."
Mere er Donner ikke i stand til at oplyse om Andreasens manøvrer i gruppestriden.
Så får Sv. Aage Fauerholdt ordet. Han er tydeligt utilpas og gør sit yderste for ikke at sige noget, som partiledelsen kan bruge imod ham:
"Da Pia skrev den der artikel i partibladet om landsbytosser og kværulanter, fik jeg en 30-40 henvendelser fra folk, der er blevet ramt. De sagde, og jeg har sagt: 'Det her, det er forkert, det her.' Men vores politik inden for DF er vi enige om. Vi har et par dygtige ledere i Pia Kjærsgaard og Thulesen
Dahl," bedyrer Fauerholdt.
Da Donner senere kalder Fauerholdt til vidne om partiforviklingerne, melder Fauerholdt pas: Han kan slet ikke huske, hvad der skete, og måske har partiledelsen ret i sin udlægning.

Store troskyldige øjne
Mere robust er Inge Refshauge, der med stille bramfri røst og store troskyldige øjne bag tykke brilleglas gør indtryk af at høre andetsteds hjemme. Men nu vil hun også bort:
"Min rolle er udspillet fra i dag. Jeg har kun tilbage at skrive min udmeldelse og sende den. Min suppleant i Folketinget er gået over til Det Liberale Højre, så jeg bliver som løsgænger indtil videre."
Hånlatter i salen
Refshauge begrunder sin beslutning med hovedbestyrelsens forsøg på at omgøre valget af amtsformand i Sønderjylland og dens efterfølgende eksklusion af kritiske røster.
"Og så siger jeg, som vores amtsformand på Bornholm: Det er jo ikke sikkert, landsbytosserne sidder ude i landet."
Ole Donner understreger, at han har prøvet at holde på Refshauge. Da hun pludselig erklærer, at hun som løsgænger må træde ud af socialudvalget, sådan som partiledelsen har ønsket, retter han hende: "Nej, du kan blive siddende til oktober."
Og Dansk Folkeparti vil så ikke kunne skrive under på betænkninger i udvalget, tilføjer han med tilsyneladende fornøjelse.
"Tak skal du have, Ole" siger Refshauge oprigtigt. Til journalisterne tilføjer hun:
"Ole er jo den store strateg hos os. Ham har vi lært meget af."
Derved bekræfter hun uforvarende partiledelsens rygtespredning om Donner som uroens bagmand.
Da Ole Donner kort efter bedyrer sin tillid til partiledelsen, udbryder hånlatter i salen.
- Går du også, Donner? spørger journalisterne.
"Nej, nej, jeg skal sparkes ud" forsikrer Donner og henviser til, at hans utilfredshed drejer sig om en forretningsorden, som partiledelsen siger, der er enighed om, men som ikke findes.
- Hvad hvis den stadig ikke er der om et år?
"Så kan det jo være, de falder fra én efter én, så jeg efterhånden sidder tilbage alene," siger Donner og ligner en pokerspiller, der endnu ikke har spillet sine bedste kort.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her