Læsetid: 3 min.

Tilhængere øger dansk EU-skepsis

17. juni 2000

EU-tilhængernes modvilje mod at diskutere politik i stedet for økonomi, har øget den danske EU-skepsis, vurderer EU-iagttagere

EU-tilhængerne får løn som forskyldt, når de nu har så svært ved at overbevise danske vælgere om, at de skal stemme ja til euroen.
Sådan lyder diagnosen fra en række EU-iagttagere, kort før euro-valgkampen holder sommerferie.
De vurderer, at skiftende regeringers modvilje mod at diskutere udviklingen af EU-samarbejdet har gjort danske vælgere så skeptiske over for EU, at det bliver en meget svær opgave at vende stemningen, når euro-valgkampen går ind i den afsluttede fase i august og september.
Ifølge EU-forskeren Malene Wind fra Københavns Universitet er opgaven ikke blevet lettere af, at regeringen i den første del af valgkampen er flygtet fra sine egne spæde forsøg på at diskutere den politiske udvikling i EU.
"Regeringen er gået tilbage til den gamle vej, som den egentlig havde forsaget før afstemningen. Regeringen har forsøgt at isolere de økonomiske argumenter i begyndelsen af valgkampen og holde det politiske ude. Det er uheldigt, når den lige havde lagt op til, at vi nu skulle tale politik," siger Malene Wind.

Passiv og nølende
Og det er ikke første gang, at EU-tilhængerne er veget tilbage for at diskutere udviklingen af det politiske samarbejde i EU. Tværtimod har danske politikere altid indtaget en passiv og nølende holdning til de politiske visioner i EU-samarbejdet, konstaterer direktøren for Dansk Udenrigspolitisk Institut, Niels-Jørgen Nehring.
Han ærgrer sig over, at det meste af den politiske energi er blevet brugt på at forklare, hvad EU ikke var og ikke skulle blive til.
"Når man siger sådan noget, bliver det sværere at overbevise vælgerne næste gang, man spørger dem," siger han i en ny debatbog, eurofact.dk, der udkommer om kort tid.
Og der kommer hele tiden en 'næste gang' i EU.
"EU-landene udvikler i disse år samarbejdet for at løse de mange nye udfordringer, hvor to af de vigtigste er globaliseringen og ønsket om at smelte Øst- og Vesteuropa sammen," siger Niels-Jørgen Nehring.
Og det er ikke kun den nuværende regering, der haft svært ved at fortælle hele historien. Også EU-tilhængerne hos de konservative og Venstre har i en lang periode nedtonet betydningen af det politiske samarbejde i EU, påpeger den erfarne euro-ekspert, økonomiprofessor Niels Thygesen fra Københavns Universitet.
Han fortæller i eurofact.dk, at det kom som en stor overraskelse for den daværende borgerlige regering, at Maastricht-traktaten banede en direkte vej for den økonomiske og monetære union uden at lægge op til en ny runde af forhandlinger.
"Jeg sagde dengang, at Uffe Ellemann-Jensen var fodslæbende i denne her sag. Han sagde kun, at han var tilhænger af et tættere monetært samarbejde, og det handlede traktaten altså ikke om. Den handlede om den økonomiske og monetære union."
På baggrund af de mange fejlvurdering fra fremtrædende borgerlige politikere har Niels Thygesen ikke svært ved forstå, hvorfor vælgerne er skeptiske, når politikerne spår om udviklingen i EU.
"Jeg kan ikke forstå, hvorfor fremtrædende borgerlige politikere undrer sig over vælgernes skepsis," siger Niels Thygesen.
Malene Wind vurderer, at regeringen nu er i situation, hvor der skal noget ekstraordinært, hvis stemningen skal vendes. Enten en ophævelse af sanktionerne mod Østrig, et stort pres mod kronen eller uro blandt EU-modstanderne.
"Jeg er sikker på at regeringen har gnedet sig i hænderne over uroen i SF og Dansk Folkeparti. For det første tager det opmærksomhed fra euro-afstemingen, og for det andet sætter det spørgsmålstegn det ved modstanderens troværdighed," siger hun.
Socialdemokratiets EU-ordfører Claus Larsen-
Jensen mener ikke, regeringen skal foretage sig noget ekstraordinært. Den har nemlig hele tiden talt om politik, siger han med henvisning til sine egne taler og oplæg.
"Det er en myte, at vi kun vil snakke økonomi. Økonomiske rapporter og mediernes fokusering har gjort, at den økonomiske debat har været dominerende lige fra starten, men vi har meldt tydeligt ud, at ØMU'en er et middel til at skabe den styrke og stabilitet, der skal til for at nå vores politiske mål for EU," siger Claus Larsen-Jensen til Information.

Side 6-7: Tema:
Danskerne - et folk i særklasse
Tilhængernes blinde øje
Side 19: Debat: Eurovås

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her