Læsetid: 5 min.

Tonal tankegymnast

24. juni 2000

Avantgardist og Backstreet Boys-fan. Elektronik-fetichist og på jagt efter kirkemusiktraditionen. Kristian Vester alias Goodiepal er modsætningernes mand

Elektronica
"Det her bliver megamegastort."
Begejstringen er i top. Vi sidder over en af Kristian Vesters to håndholdte Nintendo Gameboy-maskiner. Ultrasyntetisk musik vælder ud ad den lille højttaler, og ned over den lille flydende krystal-farveskærm glider nogle strenge med mærker på. Når de når bunden, skal man slå på den tilhørende tangent og en lyd fyres af. Tricket i Beatmania er at holde takten, men der vil ifølge Vester blive lavet langt mere kreative trick i den her slags spil ude i fremtiden.
"Jeg tror, der kommer en ny ungdomskultur, som vil forsøge at modificere de her maskiner. Hvis vi ser på hiphop-kulturen, så er der ikke så langt fra 50'erne og 60'erne frem til 80'erne, hvor teenagerne begyndte at rode rundt med vinylpladerne. Der vil komme en helt forkert brug af disse avancerede instrumenter, som er indlysende på en måde, vi overhovedet ikke kan se endnu. Enhver teenager vil rende rundt og fyre den max af på dem her."
Kristian Vester alias Goodiepal lever umiddelbart op til alle fordommene om en arketypisk nørd: han er vild med computerspil, han laver sær elektronisk musik, han dyrker gamle synthesizere, keyboards, computere, han undgik værnepligt pga. for dårlig fysik, og han er umiddelbart meget genert.
Umiddelbart. For Kristian Vester er måske den mest nuancerede personlighed på den danske, elektroniske musikscene.
Han har i en alder af 23 år fået en unik position på den danske musikscene som en begavet musiker og tænker, der ubesværet færdes i både unge, hippe kunst/musikmiljøer og i stuerne hos hædrede avantgarde-komponister.
Han laver elektroniske tracks, og samtidig har han sammensat den labre T.S. Høeg-dobbelt-cd Moods + Grooves, som sidste år for første gang gav et vue over denne herres værk. Han færdes hjemmevant i John Cages musikfilosofi og Lejaren Hiller og György Ligeti, og så synes han Backstreet Boys er fremragende.

Forfærdelig godt
"Backstreet Boys er forfærdeligt, men det er godt, og de er interessante, fordi de ikke lyder skabte, mens det er jo rent faktisk en skabt konstellation. Jeg synes også, der er en nødvendighed i at lave pop."
Når Vester udgiver sine Goodiepal-tracks er det til gengæld til en snæver kreds. De 15 udgivelser i oplag på mellem 300 og 500 er alle udsolgt, så serien er en salgssucces inden for egne snævre rammer. Den rammer folk, der er interesserede i tankegymnastik og sonisk forskning - ikke fællessang og massepsykose.
"Jeg er matematik på lavt plan. Jeg er måske ikke kunstner, for min musik er ikke synderlig følsom."
- Det lyder som om, du ikke er for vild med verdens dødelige tummel.
"Jo jo jo jo jo. Men det hører jo ikke hjemme i et track. Hvis du sidder og leger skaber, som du jo gør, når du laver et track, så bliver du nødt til at skabe noget, som fungerer, som er fuldendt på en eller anden måde - mere eller mindre. Men verdens dødelige tummel er jo med alligevel. Der er jo altid et eller andet, der går galt, når man er ude at spille: vand i computeren og alt muligt. Men jeg er jo ikke protestsanger, så jeg skal ikke beskæftige mig med verden. Jeg skal lave noget, der er ved siden af verden."
- Er du på opdagelse i systemerne?
"Ja, men lige så meget på opdagelse i mig selv."
- Men udelukker du ikke ekspressionismen fra din musik, for følelser er jo ikke-matematiske?
"Mhh, nej, jeg synes godt, man må være sjov."
- Må man være ked af det?
"Det må man også godt. Det er mere min musik, jeg snakker om. For jeg gider ikke udelukke det i andres. Altså, der er skrevet god musik. som spiller på følelser. Men hvis min musik virker komisk, så er det ufrivilligt komisk, ikke at det gør noget, men det er den samme latter, som man også får over at lege med tal. En afsluttet latter. Men musik må også gerne være ikke-afsluttede systemer, ting, der ikke går op. Det er jo humor a la Tati. En omgang pi i virkeligheden. Det er jo en grundindstilling, at man synes, at ting, der ikke går op, er sjove. Der er et 'hej' og så en ting, der falder ned. Så griner man. Og det er real life - det går jo pr. definition ikke op. Så matematisk er min musik jo heller ikke."
"Allerede når jeg indspiller det, er der jo en million faktorer, der ikke går op. Så er der støj, og hvad er det for noget? Totale fejl. Der er fejl alle vegne, de vælter frem. Det er fedt, de skal egentlig også have lov at være der."
- Et eller andet sted kan jeg ikke lade være med at se dig, som en romantiker - f.eks. i forhold til meget af det gamle hardware, du arbejder med ...
"Men jeg er da vold-romantiker, jeg er da ekstremt menneskelig. Det er skam ægte. Men igen: romantikken flytter sig hele tiden. I den moderne musik findes der noget, jeg vil kalde for den gamle avantgarde, altså folk, der siger 'dengang med Stockhausen' eller 'nede i Köln'. De er simpelthen for svage."
Vesters romantik er i hvert fald ikke af den sentimentale art. Han vil til Silicon Valley, hvor fremtidens computere fremtænkes, og han vil forske i dansk musik fra 1500-1700.
"Kirkemusikken, det er det spændende. Det er dér, det rykker."
- Er det en jagt på en dansk musikalitet, som er gået tabt?
"Ja, det sjove er jo, at til tv-nytårsshowet fra Rådhuspladsen, så jeg D:A:D spille. Og fra et eller andet afrikansk land stod en negerstamme og spillede en ganske vist meget tynd version af deres folkemusik, men deres. Danskere har virkelig et problem med hvor de kommer fra, og D:A:D stod i bund og grund og spillede amerikansk rock. Hvis det er det bedste, Danmark har at byde på, så ser det sort ud."

*Man kan se og høre Kristian Vester som Goodiepal en af de sidste gang i tre år på dette års Roskilde Festival.

Fakta;
Navn: Kristian Vester
Dæknavn: Goodiepal (med udløbsdato sensommeren 2000 og genkomst i 2003)
Født: 31.1.1977, Horsens.
Bopæl nu: København.
Beskæftigelse: Elektronisk musikprogrammør. Producer (for bl.a. Düreforsög) og remixer (for bl.a. T.S. Høeg). Reklamefilmklipper og
-tonemester.
Musikstil: Avancerede lyd- og rytmetracks - til tider kaotiske og kvantespringende, til tider ganske funky.
Goodiepal findes i storform på Hobby Industries' vinylpladeudgivelser, distribueret af Voices Of Wonder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her