Læsetid: 2 min.

Trafikministeriet under politisk beskydning

22. juni 2000

Utilfredshed fra højre til venstre med indholdsløse ministersvar, men tavshed fra Buksti

"Det lyder groft", siger formanden for Folketingets Trafikudvalg Arne Melchior (CD) som kommentar til, at Trafikministeriet i et svar til Folketinget bevidst har fortiet oplysninger. Trafikminister Jacob Buksti har således undladt at oplyse, at Ørestadsselskabet må regne med ekstra-udgifter på 287 millioner kroner - selv om det var præcis den oplysning, udvalget havde spurgt efter. Sagen, som var omtalt i Information i tirsdags, drejer sig om, at Trafikudvalget tilbage i december sidste år bad trafikministeren redegøre for de økonomiske konsekvenser af en langvarig, men ikke offentlig kendt strid mellem DSB og Ørestadsselskabet om ejendomsretten til forskellige gamle DSB-arealer. Som et led i besvarelsen af spørgsmålet udarbejdede Ørestadsselskabet derfor en oversigt over selskabets ekstraudgifter, opgjort areal for areal.
Trafikministeriet vendte svaret med Finansministeriet inden afsendelsen, og her mente kontorchef Anders Nørskov ikke, at beløbene skulle nævnes, fordi de forskellige beløb ikke gav "et retvisende billede".
"Det forekommer mig uhørt", fortsætter Melchior, "at når man er i besiddelse af tallene, som der spørges om, at de så ikke medsendes."

Tilrettede metro svar
Arne Melchiors utilfredshed deles af en række medlemmer af Trafikudvalget, som Information har kontaktet.
Den radikale Vibeke Peschardt erklærer, at det ikke er acceptabelt: "Det er ikke meningen, at systemet skal være sådan skruet sammen, at det lukker sig om sig selv."
- Overrasker det dig?
"Nej, det gør det egentlig ikke. Men de må jo have et eller andet at skjule", siger hun.
Brian Mikkelsen (K) mener, at mange af de svar, som udvalget får netop om metro-projektet, er "tilrettede".
"Vi får aldrig det hele at vide på een gang. Vi er altid nødt til at stille nye spørgsmål."
Som folketingsmedlem er man nødt til at gå ud fra, forklarer Brian Mikkelsen, at man får fyldestgørende svar. Og hvis det ikke er tilfældet, er der tale om "et stort problem".
"Vi skal selvfølgelig have alle informationer at vide, før vi kan træffe nogle fornuftige beslutninger."
Venstres Svend Heiselberg kalder et friseret ministersvar "fuldstændigt forrykt".
"Man har krav på at få et rimeligt svar på det, man spørger om", siger Heiselberg.
Trafikminister Jacob Buksti har underskrevet det tilrettede svar til Trafikudvalget, og han har dermed ansvaret for at skjule oplysninger for Folketinget. Men ministeren ønsker ikke at kommentere sagen overfor Information.
Heller ikke kontorchef Anders Nørskov fra Finansministeriet ønsker at udtale sig.
Den manglende talelyst hos to af sagens nøglepersoner er dog ikke nok til at lægge låg på sagen.
SF's Margrete Auken stiller således to såkaldte paragraf 20-spørgsmål til finansministeren. Inden seks hverdage skal Mogens Lykketoft derfor forklare, om han deler sin kontorchefs vurdering. Med andre: Finder Mogens Lykketoft finder det også i orden at fortie oplysninger, som folketinget har spurgt efter. Det lykkedes det ikke tirsdag at komme i kontakt med nogen af Trafikudvalgets fem socialdemokratiske medlemmer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her