Læsetid: 1 min.

En truet kunstart

22. juni 2000

Hollandske fyrtårne forsvinder fremover viser candyfloss vejen frem

FORMAT-SOMMERTILLÆG

Lap og las 1
Som læserne af nærværende tryksag allerede vil være opmærksomme på, er det ikke ligegyldigt, hvilket format man har. Hollands De Nederlandsche Bank har format og forstår at udnytte det - på langs - så sedlernes smagsdommer må stå - oprejst - på stolen af begejstring.
Skulle vi derimod stemme om euroens kunstneriske præstationer den 28. september, var udfaldet afgjort på forhånd: Et rungende nej til unionssedler smykket med en håndfuld små, udsigtsløse vinduer, ja, fanme vinduesrammer, som er kørt gennem en grafisk leverpostejhakkemaskine og siden dampkogt i 13 måneder, hvorefter denne mindste fællesnævner er serveret forklædt som fyrstelig pastelfarvet candyfloss.
Når Østrig, Belgien, Finland, Frankrig, Tyskland, Irland, Italien, Luxembourg, Holland, Spanien og Portugal i 2002 slår skillingerne sammen, mister Europa lokal kolorit på lapperne (i hvert fald deres forsider) og i et par tilfælde endog et lille kunstværk, som kan erhverves for måske blot en flad tier.
De Nederlandsche Bank er blandt de mere visuelt visionære, som i 1980'erne berigede befolkningens pekuniære hverdag med sedler i kradse kulører. Her ses overraskende motiver som solsikken og bien (den løsslupne svenske variant af samme saftige naturhistorie behandles indgående i en senere, gennemillustreret artikel i denne serie).
Og så er der altså fyrtårnet, som banken ikke nænnede at stille på højkant. Men den slags er for frækt for det store fællesskab. Slam! Vinduet smækker i.
Nostalgikere anbefales at flytte til Aruba, nationen hvis pengesedler er lige så festlige som Hollands. Ikke så sært, for Aruba er en ø i De Små Antiller nord for Venezuela - og tidligere hollandsk koloni med rigtigt gode forbindelser til De Nederlandsche Bank. Vi ses måske.

*Europas nationale pengesedler vil forsvinde til fordel for euro - eller elektronisk valuta. Vi går tæt på skilderierne, før det er for sent. Serien fortsætter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her