Læsetid: 2 min.

Udvalgt af gudinden

23. juni 2000

BLalitha Sripalan er medium og bærer af gudinden Abiramis shakti-energi. Først da Abirami kom til Brande, fandt den rastløse gudinde ro, og hendes medium blev rask

Hinduisme
Historien om hindutemplet på Engtoften i Brande startede i begyndelsen af 1990'erne med, at Lalitha Sripalan, der var kommet til Danmark som flygtning sammen med sin mand, var alvorligt syg i lang tid.
De danske læger kunne ikke finde ud af, hvad hun fejlede. Hendes mor hjemme i Sri Lanka gik til en præst, som fandt ud af, at datterens sygdom skyldtes, at shakti-gudinden Abirami - i form af en statuette - boede i et tempel på den krigshærgede Jaffna-halvø i det nordlige Sri Lanka, hvor der ikke var nogen, der kunne dyrke hende og tilfredsstille de behov, en gud har.
Lalitha Sripalan viste sig at være udvalgt af gudinden som medium for gudinden Abiramis shakti-energi. Der var en nøje sammenhæng mellem den hvileløse gudinde og den syge kvinde i Danmark.
Statuetten af gudinden blev ført til Danmark. I juli 1996 blev gudinden Abiramis tempel indviet på Engtoften i Brande, og siden har hundredevis af hinduer hver sommer fejret årsdagen ved at køre statuetten og Lalitha Sripalan rundt om templet på den fem meter høje tempelvogn.
Marianne Qvortrup Fibiger er adjunkt ved Institut for Religionsvidenskab ved Aarhus Universitet. Hun har skrevet ph.d.-afhandling om tamilske hinduer i Danmark
I den forbindelse har hun blandt andet gjort feltstudier i templet på Engtoften i Brande og fået fortalt historien om shakti-kvinden Lalitha Sripalan.
I oktober 1999 besluttede Brande Kommunes tekniske udvalg at forbyde den årlige jubilæumsfest efter to naboers klager over støj, røg og parkerede biler.
"Da gudinden kom til Danmark, og templet blev indviet, fandt shakti-energien ro, og det gjorde dermed også bæreren af shakti-energien. Siden har kvinden været rask. I dag bliver hun kontaktet af tamiler fra det meste af verden, fordi hun har helbredende evner. Hun kan desuden ud fra horoskoper vurdere, om to unge, der skal giftes, passer sammen, eller hvilken dag, der er den rette for en planlagt rejse, et byggeri eller en forretning," forklarer Marianne Qvortrup Fibiger.
Den årlige ceremoni, hvor gudinden Abirami føres rundt om templet - og dermed helliggør det - er vigtig for hindumenigheden:
"I Sri Lanka, hvor jeg har lavet feltarbejde, sker det flere gange om måneden, at guden føres rundt om templet. Tamilerne i Danmark har begrænset det til én gang årligt - nemlig den dag, hvor det har den allerstørste betydning. Det er årsdagen for templets helliggørelse. Ceremonien gør det muligt, at templet fortsat kan være gudindens bolig, og at shakti-energien holdes intakt. Den understreger, at templet har slået rødder i Danmark som et helligt sted," siger Marianne Qvortrup Fibiger.
Hun mener, at den årlige ceremoni for de tamilske hinduer er et symbol på, at de er blevet accepteret og respekteret med den tro, de har.
"Hvis gudinden ikke kan bo i et velsignet tempel i Danmark, bliver hun rodløs igen, ligesom hun var på Jaffna. Når man forbyder ceremonien, siger man samtidig til tamilerne: 'Nej. Vi respekterer jer ikke på de punkter, hvor I adskiller jer fra os'. Tamilerne vil resignere og føle, at de alligevel ikke er nået så langt, som de troede med hensyn til at opnå accept og respekt i Danmark," siger Marianne Qvortrup Fibiger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her