Læsetid: 3 min.

Vattet initiativ mod sexmisbrug

16. juni 2000

DGI udsender som den første store idrætsorganisation materiale om seksuelt misbrug af børn. Men det er en tynd kop te, som ikke stopper de pædofile, siger formanden for Børns Vilkår, John Halse

Pædofili
Afsløringerne af seksuelle overgreb mod børn og unge
i idrætsverdenen har fået DGI (Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger) til at udsende et kort notat om sexmisbrug til bestyrelser og trænere i sine lokalforeninger. DGI er den ene af Danmarks to store hovedorganisationer på idrætsområdet.
"Pædofili betyder seksuel tiltrækning af børn og er ikke i sig selv strafbart". Sådan indledes notatet.
John Halse, formand for Børns Vilkår, kalder notatet tendentiøst: "Selvom det ikke er strafbart at føle sig tiltrukket af børn, så mener jeg faktisk, det er et stort problem, hvis man arbejder med børn og unge," siger han.
Notatet slår fast, at det er ulovligt at have sex med børn under 15 år. Men glemmer, at der gælder skærpede bestemmelser for lærere, trænere, pædagoger og andre, der har ansvar for børn. Ifølge straffeloven må disse voksne ikke have sex med unge under 18 år. Den oplysning går DGI's trænere glip af.
Organisationen har ingen planer om at fortælle de tusindvis af børn og unge, som svømmer, dyrker gymnastik og spiller fodbold hos DGI, hvordan de kan forsvare sig mod overgreb.
"Vi vil ikke blæse problemet op eller opskræmme forældrene. Derfor sender vi ikke noget materiale ud til forældre og børn. Men lokalforeningerne må meget gerne tage emnet op i forældrekredsen," siger Steen Tinning, idrætspolitisk sekretær i DGI.

Nej til straffeattester
DGI vil heller ikke forlange straffeattester af børnenes trænere:
"Bestemt nej... Her er plads til alle... uanset eksamenspapirer, straffeattest og statsborgerskab", står der i notatet.
John Halse forstår ikke den kategoriske afvisning: "Hvis man forlanger straffeattester udsender man et signal om, at pædofile ikke er velkomne. Og man forhindrer, at pædofili-dømte uden videre kan fortsætte 'karrieren' i sportsklubben, så snart straffen er afsonet".
Straffeattester er ikke forenelige med samarbejdsånden i DGI, mener Steen Tinning: "Et godt samarbejde bygger på tillid og respekt. Det opnår vi ikke, hvis vi forlanger straffeattester".
Hvordan vil DGI så forhindre, at pædofile får frit spil i omklædningsrummene?
Joh. Nye, ukendte trænere skal ikke straks have eneansvaret for et hold børn. Desuden skal bestyrelsen orienteres og tage affære, hvis der løber løse rygter om sexmisbrug.
John Halse kalder forslagene en tynd kop te. "Det er åbenbart uhyggeligt svært for DGI at se problemet i øjnene. Hvis viljen er der, kan man gøre livet langt mere besværligt for de pædofile," siger han.
Udover fremvisning af straffeattester og en følordning for nye folk mener han, at trænerne skal tilbydes kurser, så de ved, hvordan pædofile opfører sig, og hvilke signaler misbrugte børn udsender. Forældrene skal orienteres, så de føler et medansvar for at beskytte børnene.
Og en pjece til børnene er oplagt: "De fleste af børnene kan læse. De skal vide, at de bestemmer over deres egen krop og trygt kan fortælle, hvis de udsættes for krænkelser. Erfaringen viser jo, at børnene ikke tør tale om det," siger John Halse.
Desuden bør idrætsorganisationerne indarbejde et beredskab for, hvordan de handler i tilfælde af overgreb. Eventuelt i samarbejde med kommunerne, som har en del erfaring på dette punkt.

Legeplads for pædofile
Både skoler og børnehaver har gennem det seneste år strammet grebet om sexmisbrugerne. Og mange kommuner tjekker straffeattesten, før en ny medarbejder ansættes til at passe børn.
"Antallet af pædofile er formentlig nogenlunde konstant. Når man presser ballonen ned det ene sted, så blopper den blot op et nyt. Krænkerne opsøger simpelthen børnene, hvor de nemmest kan komme af sted med det. Det kan blive idrætsbanen, hvis ikke idrætsorganisationerne tager problemet alvorligt," siger John Halse.
De bange anelser bakkes op af Rigspolitiet. Ifølge chefkriminalinspektør Per Larsen er der de sidste par år anmeldt omkring 50 frivillige ledere - fortrinsvis sportstrænere og spejderførere - for sexovergreb mod børn. "Anmeldelserne dækker et stort spektrum af overgreb - fra blufærdighedskrænkelser til egentlige seksuelle forhold," siger han.
Steen Tinning mener, at forældrene fortsat kan være trygge ved at sende deres børn til idræt hos DGI: "Vi har altid lagt vægt på forældresamarbejdet og opfordrer forældrene til at deltage i aktiviteterne, hvis de føler sig utrygge. Men vi kan ikke give garantier."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her