Læsetid: 3 min.

Verden diskuterer kvinder

6. juni 2000

Selvom meget er nået, er der endnu lang vej til kvinders fulde rettigheder

NEW YORK - Kvinder, kvinder og atter kvinder. Den hvide plads foran FN-bygningen i New York har de sidste par dage summet af stemmerne fra alverdens kvinder, der er kommet til New York på grund af Beijing+5. Det er FN's generalforsamlings særlige samling (UNGASS), der i de næste fire dage skal sætte fokus på, hvordan det er gået med kvindernes rettigheder siden Verdenskvindekonferencen i Beijing i 1995.
180 regeringer og ca. 10.000 NGO'ere har fundet vej til New York, for ligesom til Verdenskvindekonferencen i Beijing, mødes NGO'erne i deres egne fora sideløbende med det officielle møde for at diskutere kvinderettigheder og øve indflydelse på det officielle mødes formål: Slutdokumentet.
Til Verdenskvindekonferencen i 1995 vedtog regeringerne nemlig en plan, the Platform for Action, som udpegede 12 kritiske områder, hvor kvinders rettigheder skulle forbedres. Det, regeringerne skal nu, er at revidere og følge op på planen. Det er en langvarig proces, hvor alle skal være enige, og hvor ordlyden i dokumentet har stor betydning. For eksempel har bare ordet 'gender' (køn, red.) været så omdiskuteret, at man i 1995 måte nedsætte en særlig arbejdsgruppe, der skulle analysere ordet, og hvordan det var blevet brugt i tidligere sammenhænge.

Lang vej endnu
Og hvordan er det så, det er gået med kvindernes rettigheder siden sidst?
"Der er meget, der skal gøres endnu," sagde FN's generalsekretær Kofi Annan i sin åbningstale af Beijing+5 i går.
Ifølge 1999-rapporten fra FN's Udviklingsprogram findes der stadig "kønsspecifik, økonomisk ulighed i alle samfund". Der er dog dem, der har gjort fremskridt siden 1995 - for eksempel nævnes Bahamas, Slovenien og Sverige. Men det er stadig sådan, at størstedelen af verdens fattige er kvinder.
Økonomiske kriser og væbnede konflikter har gjort sit til, at kvinder i langt højere grad end tidligere må løfte forsørgerbyrden og dermed bliver endnu mere sårbare for at blive ramt af fattigdom og dets mange følgevirkninger, som f.eks. trafficking (kvindehandel, red.) Kvinders fattigdom fyldte meget i både åbningstalerne fra Kofi Annan og fra generalforsamlingens valgte præsident Hage Geingob, der er premierminister i Namibia.
Ifølge NGO'ernes globale Skyggerapport, der netop er blevet offentliggjort, er også analfabetismen stigende blandt kvinder på trods af uddannelsesprogrammer - særligt i Afrika - hvilket giver et fingerpeg om, at det globalt set stadig er mændene, der har den primære adgang til uddannelse.
Dertil kommer nogle landes skift i politiske systemer, der har kompliceret en positiv udvikling for kvindernes rettigheder, da politikerne ikke længere er de samme som de, der forhandlede i 1995.

Lad os ikke skuffe
Der er dog også sket fremskridt. Regeringerne i Malaysia og Rwanda har for eksempel sørget for, at landenes kvinder kan arve jord og ejendom.
Kvinder, der flygter fra hjemlandet på grund af tvungen abort, tvangsægteskab, æresdrab - "skamdrab" som Kofi Annan udtrykte det - eller andre former for kønsspecifik forfølgelse, kan nu få flygtningestatus i enkelte vestlige lande som f.eks. Frankrig, Tyskland og Canada.
Også vold mod kvinder er et emne, der har været megen opmærksomhed omkring. Og det er også et af hovedpunkterne på den danske dagsorden i New York - især kvindehandel.
Konferencen vil fortsætte til og med fredag, hvor slutdokumentet gerne skulle ligge klart. Indtil da arbejder NGO'erne på højtryk for at få deres kerneområder styrket i dokumentet.
Ingen ved endnu, om regeringerne når at blive enige inden fredag, men som Hage Geingob afsluttede: "Denne konference skal leve op til millioner af kvinders forventninger om et bedre liv. Lad os ikke skuffe dem."

FAKTA
De 12 områder
* Kvinder og fattigdom
* uddannelse og faglig oplæring
* Kvinder og sundhed
* Vold mod kvinder
* Kvinder og væbnede konflikter
* kvinder og økonomi
* kvinder, magt og beslutningstagning
* institutionelle fornyelser til fremme af kvinders stilling
* kvinders menneskerettigheder
* kvinder og medierne
* kvinder og miljøt
* pigers situation

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her