Læsetid: 1 min.

Verdens Mindste Plante

20. juni 2000

Blågrønne alger var de første organismer på kloden, og de findes stadig i alverdens oceaner og søer

FORMAT-SOMMERTILLÆG

Lidenskab
Verdens Mindste Plante kunne man kalde den. Blågrønalgen. Eller - algerne. For der findes over 150 slægter, flere tusinde arter og millioner trillioner individer af blågrønalger rundt om i verdens søer og have.
Flest af dem er der om sommeren. Især i næringsrige søer, hvor der er badende småbørn og dyr, som har det med at smage på vandet. De kan blive forgiftet af visse blågrønalgers giftstoffer.
Det sker dog kun, når der er så mange alger, at de kan ses med det blotte øje. Med kun få celler samlet i trådformede kolonier, og en diameter på fem tusindedele millimeter, er de normalt fortyndet til det usynlige - men under rolige vejrforhold kan man se luftfyldte blågrønalger flyde op til overfladen i samlet flok. Sådanne potentielle giftbomber har man lettere misvisende valgt at kalde vandblomst.
Misvisende er selve navnet blågrønalger i virkeligheden også, da de langtfra alle har en blågrøn kulør. Nogle er sorte, nogle purpurfarvede, og atter nogle er rent røde - man mener endda, at Det Røde Hav er opkaldte efter en rød blågrønalge.
De har dog alle det til fælles, at de er meget små. Lidenheden kommer til udtryk i, at de i modsætning til andre alger, svampe, dyr og højere planter ikke har en cellekerne, hvor DNA'et er gemt af vejen. Blågrønalgernes DNA svømmer, ligesom bakteriernes, frit rundt i cellevæsken -
cytoplasmaet.
Man mener også, at blågrønalger er nærmere beslægtet med bakterier end med andre alger. Man kan sige, at de eneste betydelige forskelle mellem bakterier og blågrønalger er, at bakterierne har svingtråde, som de kan bevæge sig rundt med, mens blågrønalgerne har thylakoider - små membraner, der kan udføre fotosyntese.
Nogle forskere foretrækker da også betegnelsen cyanobakterier fremfor blågrønalger - og tilsvarende burde overskriften egentlig modereres til "Gruppen af verdens mindste fotosyntetiserende
organismer". Men lad os nu ikke fedte mere rundt i småtterierne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her