Læsetid: 5 min.

Zimbabwes fremtid er stadig uklar

28. juni 2000

Valgdeltagelsen ved parlamentsvalget i Zimbabwe var imponerende høj, men resultatet blev nærmest uafgjort, og der er stadig flere spørgsmål end svar omkring Zimbabwes fremtid

Analyse
Harare - Valgdeltagelsen var med ca. 65 procent imponerende høj, men resultatets nærmest uafgjort, da resultatet af parlamentsvalget i Zimbabwe blev blev offentliggjort tidligt tirsdag morgen.
Det nye oppositionsparti, MDC (Bevægelsen for Demokratisk Forandring) vandt 57 af de 120 mandater, mens præsident Mugabes regeringsparti ZANU-PF fik 62 pladser i det nye parlament. Processen efter valget kan dog blive ligeså nervepirrende som valgkampen, for der er stadig flere spørgsmål end svar omkring Zimbabwes fremtid.
"Dette er begyndelsen på enden for præsident Mugabe. Zimbabwes politiske landskab er ændret totalt," sagde MDC's leder Morgan Tsvangirai selvsikkert, da resultatet endeligt blev offentliggjort.
Han havde ellers selv tabt sin valgkreds og ikke opnået det flertal, han havde håbet og troet på. Men det knebne nederlag er et stort skridt i retning mod demokratisk flerpartistyre i Zimbabwe.
Det er nemlig første gang i
landets historie, at Robert Mugabe og ZANU-PF har en
egentlig opposition i parlamentet - oven i købet en opposition, der er stor nok til at blokere forfatningsændringer fra Mugabes side.

Hang til magt
Præsident Mugabe har styret Zimbabwe som en et-partistat siden uafhængigheden i 1980. Oppositionen i det sidste parlament bestod af tre medlemmer ud af 150.
Det store spørgsmål er derfor, hvordan Mugabe vil manøvrere i den nye parlamentariske situation. Han har aldrig lagt skjul på sin stærke hang til magt og regnes ikke som typen, der kan lide at dele med andre. Men det kan blive konsekvensen af dette valg.
MDC har ikke afvist forhandlinger om at dele magten, men det virker usandsynligt. Mugabe har nemlig lov til at udpege yderligere 30 parlamentsmedlemmer efter eget ønske, så han har et solidt flertal.
Men MDC's 57 mandater er nok til at blokere for ændringer af forfatningen, så der skal samarbejdes om de nødvendige forandringer, Zimbabwe som nation har så
tvingende brug for nu. MDC's koordinator af valgkampen, Paul Nyathi, erklærede efter valget, at "MDC vil gøre en meget stor forskel i det nye parlament. Vi vil sørge for, at folkets ønske om forandring vil blive hørt."
Mugabe var tirsdag eftermiddag endnu ikke kommet med en officiel reaktion på valget, men det forventes, at den kommer i de nærmeste dage. Tsvangirai lagde dog allerede tirsdag morgen op til samarbejde.
"Vi må nu fokusere på at genopbygge vores land og komme igang. Zimbabwe har ikke brug for parti-politisk snak nu."

Terror virker
Valgresultatet viste med skræmmende tydelighed, at
terror overfor befolkningen på landet har virket. Flere kommentatorer har udtalt, at hvis der ikke havde været intimideringer, ville MDC have vundet flere mandater.
Det fagforeningsstøttede MDC vandt samtlige mandater kæmpestort i de store byer og i Matabeleland, hvor landets største etniske minoritet, ndebelerne, bor. ZANU-PF vandt ligeså stort i de nordlige og centrale landdistrikter, hvor den etniske majoritet, shonaerne, kommer fra.
Det var især i disse distrikter, at 32 mennesker blev dræbt, oppositionspolitikeres huse blev nedbrændt, hundredevis af MDC-tilhængere blev gennembanket og truet med det, der er værre, samt over titusind blev fordrevet fra deres hjem.
Over 90 procent af tilfældene blev ifølge menneskerettighedsorganisationen Amani Trust udført af ZANU-PF tilhængere. Så det nye parlament vil afspejle et klart polariseret land. Det er byerne mod landet, men også til dels en regional splittelse.
Den etniske konflikt er mindre betydningsfuld end by-land konflikten, for de store MDC-valgsejre i de store byer vil på længere sigt
smitte af på landbefolkningen.
Byerne har vist, at forandring er mulig, og det kan blive den udslagsgivende faktor ved præsidentvalget i 2002, hvor Mugabe er på valg. Tsvangirai og MDC står nemlig nu betydeligt stærkere - og Tsvangirai har da heller ikke lagt skjul på, at det er præsidentposten, han stiler efter, ikke kun en plads i parlamentet.
Det er fortsat usikkert, men det antages før fintællingen af stemmerne, at hvis man lægger alle afgivne stemmer ved valget sammen, har MDC faktisk et spinkelt flertal. Det afspejles ikke i mandatfordelingen, da der er flere kredse på landet, hvor ZANU-PF er stærkest.
Men hvis det havde været et præsidentvalg, kunne den store demokratiske ændring i Zimbabwe måske have været en ny præsident fra MDC.

EU kritik
Den udbredte politiske vold fik allerede søndag lederen af EU's valgobservatører, svenskeren Pierre Schori, til at udtale, at på grund af volden og intimideringen af folk før valget, vil det være vanskeligt at give hele valgprocessen mærkatet 'frit og retfærdigt'.
Han kritiserede samtidig det statslige fjernsyn for ensidig dækning af ZANU-PF politikere og vælgerregistreringen som mangelfuld. EU-observatørerne vil offentliggøre deres endelig rapport i starten af næste uge, så perioden efter valget også kan bringes med ind i vurderingen.
Det, der umiddelbart forbavser de udenlandske kommentatorer mest her dagen derpå, er den ro, der hersker på gaderne i Zimbabwe.
Det virker som om, at der er blevet lukket for en vandhane - og pludselig er vold og uro ophørt. Selve valghandlingen over weekendens to dage foregik roligt og uden vold, men med spredte rygter om valgsnyd i nogle landdistrikter.
MDC har også allerede erklæret, at de vil se nærmere på omkring 20 valgkredse, hvor ZANU-PF's sejrsmargin virkede mistænkeligt store eller foruroligende snævre.
I de områder, hvor den politiske vold har været værst, vil resultatet ligeledes blive efterprøvet. Der er altså udsigt til et retsligt efterspil, der kan tage adskillige måneder.

Forandring skal der til
Valgdeltagelsen var imponerende høj, omkring 65 procent. Det er tal, der ligger under et vesteuropæisk gennemsnit, men klart over andre afrikanske lande og langt over deltagelsen ved et amerikansk præsidentvalg!
Det er ikke tilfældigt at zimbabwere fra alle samfundslag og i stort tal tålmodigt tog plads i de lange køer ved valgstederne.
Landet er i et økonomisk uføre, der forværrer alle menneskers hverdag dag for dag. Arbejdsløsheden er over 50 procent inflationen er ude af kontrol (60-80procent), statens gæld løber løbsk, der er over 10000 zimbabwiske soldater i kamp i junglekrigen i DR Congo, og så breder korruptionen sig ned gennem samfundet samtidigt. Ekstra salt i såret er at Zimbabwe er et af de lande i verden med flest hiv-positive (ca. 25 procent af befolkningen), det anslås, at mindst 750 mennesker dør af aids hver uge. Så der er brug for forandring og langsigtede løsninger. Det uafgjorte valgresultat lægger ikke umiddelbart op til dette. De udenlandske investorer og donorer, der har holdt sig tilbage fra at gå ind i landet på grund af valget, vil ikke føle sig sikre nok til at lægge penge i Zimbabwe lige nu.
Den politiske vold under valgkampen og Mugabes åbenlyse mangel på støtte til opretholdelse af lov og orden (som f.eks. invasioner af hvide farme) er ikke faktorer, der hjælper Zimbabwe på kort sigt. På trods af det rolige valg, vil det have en eftervirkning i de kommende år.
nHans Meier Andersen er informationsmedarbejder for MS i Zimbabwe.

Fakta - Mugabes sejer
*Præsident Robert Mugabes parti, ZANU-PF, vandt valget i Zimbabwe med 62 pladser i parlamentet, mens det store oppositionsparti, MDC, fik 57 pladser, oplyste valgdirektoratet i går.
Med det tætte løb lykkedes det oppositionen at fravriste Mugabe muligheden for egenhændigt at kunne ændre forfatningen. Mugabe har dog ret til personligt at udpege 30 af parlamentets 150 medlemmer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu