Læsetid: 3 min.

106 forfattere gennem Europa

18. juli 2000

For lyrikeren Nicolaj Stockholm betød et ophold
i Minsk en politisk vækkelse

Litteratur på fart
BERLIN - "Jeg trænger til at komme hjem, lukke døren og sove et par dage," stønner den danske lyriker, Nicolaj Stochholm. I weekenden steg han af særtoget Literaturexpress Europa 2000, der de sidste seks uger har ført ham og 105 kolleger fra 43 lande tværs gennem Europa. Fra sydvest til nordøst. 7.000 kilometer fra Portugal til Rusland.
Rejsen er netop sluttet - for de nordiske deltageres vedkommende - med oplæsning i de nordiske ambassaders fælleshus i Berlin.
Efter oplæsningerne var der tid til at reflektere over det massive bombardement af indtryk, som slet ikke er bearbejdet endnu; især besøget i Hvideruslands hovedstad Minsk havde givet flere af de nordiske deltagere et regulært chok.
"Minsk var som en tidslomme, som at tage tilbage til de gamle Sovjet-dage. Folk var undertrykt. Det, landets forfattere fortalte, var chokerende," siger Nicolaj Stochholm og fortæller om resignation, fattigdom og grimhed.
"Ikke engang i den mørkeste kælder kogte vreden eller oprøret, men politibilerne var nyeste model fra Vesten."
"Hvis man i Hviderusland vil udgive en bog eller en avis i et oplag på mere end 300, skal man have en politisk tilladelse!"
"Jeg troede ikke, der fandtes sådan et sted - i hvert fald ikke i Europa," supplerer den islandske forfatter Einar Örn Gunnarsson.

Vi er forskellige
Idemanden bag litteraturekspressen er tyskeren Thomas Wohlfahrt, der har arbejdet med projektet de sidste tre år. Til daglig leder han et litteraturværksted i Berlin og har vist sig som en glimrende fundraiser, der samlede de knap 60 millioner kr., projektet har kostet.
Pengene til tog, hotel, arrangementer samt forfatternes kost, logi og lommepenge kommer blandt andet fra sponsorerende firmaer, EU og Berlins bystyre.
For Nicolaj Stochholm har besøget i Minsk betydet 'en politisk vækkelse', som han agter at omsætte i artikler og en fortsat kontakt med de hviderussiske forfattere.
Et stort europæiske fællesskab tror han derimod ikke på - selvom han hele tiden skulle høre på taler om den fælleseuropæiske kultur.
"Vi mødte en spansk kvinde, som sagde: 'Vi er en stor familie!' 'Det gør mig til din bror,' sagde jeg så. 'Nej, bestemt ikke!' svarede hun."
"Unionen kan rende mig i røven," udbryder Thomas Stochholm, "den er et økonomisk fællesskab, ikke en skid andet. På det kulturelle felt skal vi acceptere, at vi er forskellige - og tilgive hinanden for de historiske forbrydelser."
Forfatteren Lotte Inuk er sådan set ligeglad med, hvor pengene til litteraturekspresen kommer fra: "Det er dejligt, at nogen ville støtte den gode idé, for det er vidunderligt at få sin tekst læst op på så mange sprog. En fælles europæisk kultur tror jeg ikke på - vi har en historie til fælles, en fælles skæbne."
Bortset fra rejserne i særtoget, oplæsningerne (med efterfølgende oversættelse til de lokale sprog) samt møderne med en uendelig række af kulturpersonligheder og
-ministre har deltagerne en efterfølgende hjemmeopgave: De skal hver især aflevere et bidrag til en antologi om turen, der efter planen udkommer næste år.
"Når toget nærmede sig en metafor, greb alle ud efter den, og så lå dens afslikkede knogler tilbage på skinnerne," griner Lotte Inuk.

106 individualister
Heller ikke Lotte Inuk har nået at bearbejde Europaturen endnu.
"Lige nu er jeg bare så fuld af indtryk. Det har været en fantastisk oplevelse, som jeg helt sikkert kommer til at bruge i mit arbejde."
Hun er ikke bekymret over, at de udvalgte byer på ruten gennem Europa måske kun var interesseret i at vise deres gode sider frem.
"Vi er jo alle vant til at rejse og ved, at man ikke kan lære et land at kende på tre dage."
For hende var en af de store oplevelser at leve så tæt sammen med andre forfattere.
"Vi er alle individualister, der arbejder alene. Til hverdag fortæller ingen os, hvad vi skal gøre."
Men de seneste seks uger skulle individualisterne være sammen, indordne sig, overholde køreplan og aftaler. Og det gik over al forventning.
"Der var en utrolig tolerance på toget, og jeg kommer til at savne dem alle."
Udover Lotte Inuk og Nicolaj Stochholm deltog også forfatteren Sulaima Hind fra Danmark.
www.literaturexpress.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her