Læsetid: 2 min.

Den ægte vare

12. juli 2000

Selv en blondine kan sige fra

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Duellen
Kære Gritt, du har ganske ret, det er ikke tilstrækkeligt med den fysiske blotlæggelse, når det gælder pigernes historie i tv-serien Stripperkongens piger, eller lad os sige det, som det er, "ikke nok med bare patter."
Det ville gøre programmerne til et kapløb om at få smidt tøjet i en fart og komme videre til næste afklædningsscene, men mest af alt ville det få pigerne til at fremstå umenneskelige.
Jeg mener, det er vigtigt med pigernes bevæggrunde for det, de gør og ikke gør; jeg vil føle med pigerne i deres glæde og sorg, så jeg lærer dem at kende som mennesker. Det kan jeg kun, hvis pigerne lader kameraet komme med, når kæresten skal hentes, barnet skal afleveres, en kommentar gives lige efter et show eller på vej i bussen til næste show. Alle situationer, hvor du mener, forsvarsmekanismerne ikke er intakt hos pigerne, og de derfor ikke er i stand til at sige fra.
Men pigerne er vant til en benhård branche, hvor de skal råbe højt og være på vagt, så de kan godt selv sige fra, når det bliver for meget.

Vis dem dog lidt respekt
Din bekymring for, hvor pigerne skal lade op, når hele deres liv er blotlagt på tv, er vildt overdrevet.
For det første følger vi ikke pigerne i døgndrift, for det andet er det ikke alt, der bliver filmet og sendt ud i stuerne.
Svar på dit spørgsmål nummer to. Du spørger, om jeg har gjort mig nogle tanker om etik og ansvarlighed over for de medvirkende i programmerne. Ja, selvfølgelig. Jeg har stor respekt for de mennesker, der siger ja til at medvirke i et tv-program, fordi de giver så meget af sig selv, uden at jeg behøver at give igen, så respekt og omtanke med materialet er for mig en dyd.
Jeg må skuffe dig i din tro på, at Stripperkongens piger er konstrueret på fiktionens præmisser, og at vi lader seerne tro, at det er virkeligheden.
Det er virkeligheden. Pigerne gør det, de alligevel ville gøre.
Det er reportage på reportagens præmisser, pigerne er ikke købt og betalt, men har sagt ja helt frivilligt. De får flere job, fordi de bliver kendte ansigter på tv, vi får flere seere, og reklameindtægterne øges, almindelig købmandslogik.
Principper, som selv det ypperste dokumentarprogram benytter sig af. Spørg lige pigerne, om de synes, de har lagt krop til Tv-Danmarks voyeuristiske virksomhed eller har medvirket i et uanstændigt freakshow, som du beskriver det.
Vis dem dog lidt respekt.

Rosita BÜsch, billedjournalist på Nordisk Film & TV

GritT Uldal-Jessen, dramatiker

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her