Læsetid: 2 min.

I vor ansigts sved

22. juli 2000

Sveddråben er en vigtig regulator for kroppens temperaturer. Og så kan den afsløre, om man har indtaget stoffer eller ulovlig doping

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Lidenskab
Når sveden driver ned af os i sommervarmen, er det et levende udtryk for hypothalamus' konstante kamp for at holde temperaturen i vores indre organer på lige omkring de 37 grader C. Ved 42 grader C begynder kroppens celler og proteiner nemlig at blive ødelagte, og livsvigtige organer ophører med at fungere. Altså, en hårfin balance.
For pattedyr findes der primært to metoder til hurtigt at komme af med overskydende varme: Gennem udvidelse af blodkarrene i huden og ved fordampning af væske.
Ved en øget strøm af blod fra de indre organer, føres varmen via blodet op til hudoverfladen, som så kan ledes bort. Effektivt hvis varmen i de indre organer stiger som følge af hård fysisk aktivitet. Men er legemsoverfladens temperatur lavere end omgivelsernes, er den eneste måde at skille sig af med overskudsvarme fra en
bagende sol gennem væskefordampning. Godt nok sker der hele tiden en for os umærkelig diffusion (udsondring) af væde gennem luftvejene og hudoverfladen, men kun ved svedudsondring er vi i stand til at klare intense varmepåvirkninger. Når væske fordamper, koster det nemlig energi i form af varme, som tages fra kroppen, som derefter afkøles.

Giftstoffernes affaldsvej
Svedkirtlerne, som afsondrer en væskeblanding, der hovedsageligt består af vand med små mængder opløste salte og aminosyrer, har dog også en anden funktion. Nemlig som affaldsvej for giftige stoffer. I forhold til urinvejen dog ikke de voldsomt store mængder.
Men selv denne ubetydelige udskilning af toxiner gør, at sved ligesom urin og spyt kan testes for indholdet af forbudte euforiserende stoffer. Disse engangstests fungerer lidt på samme måde som en urin- eller graviditetsprøve: Ved hjælp af en testpude tages en svedprøve, som indføres i testsystemet.
Er prøven positiv, viser et farvekodesystem efterfølgende om sveddråben indeholder stoffer som
ecstasy, hash og kokain. Helt ned til så små mængder som mellem 10 og 20 nanogram. Sved kan således have mange funktioner i sommervarmen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her