Læsetid: 2 min.

Avislæse-salen

22. juli 2000

Aviser er skam gode nok - men der er da vel ingen mennesker, der kan nøjes med dem?

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Sommerbibliotek
Det er et helt lille folk, der hver dag samles i vores avis- og tidsskriftslæsesal - dvs.: De sidder naturligvis hver for sig, som læsere har for skik, og veksler højst et par ord, når den ene er færdig med den avis, den anden gerne vil overtage.
Hos os kan Ekstra Bladet kun fås med pind. Vi har sat en stok i ryggen på den, så den ikke lige kan foldes sammen og smugles ud i en taske eller en stor frakkelomme. Det gælder også BT. Men det gælder ikke aviser som Politiken eller Information. Dem er der åbenbart ikke nogen, der gider stjæle alligevel, eller hvad?
Os her i udlånet diskutere det engang imellem. Har vi nogensinde observeret nogen - eller bare noget - der godt kunne se ud som om han, hun eller det pågældende havde planer om at stjæle BT?
Vi mener det ikke. Men vi kan naturligvis have overset det. Og helt principielt mener vi (men vi er kun underordnet personale) at danske dagblade - og det vil sige samtlige - burde være tilgængelige uden pind. Det virker en smule formynderisk, synes vi nok, når man på den måde vil markere at et eksemplar af en ganske almindelig avis er offentlig ejendom.
Som de biblioteksassistenter vi er, føler vi os naturligvis - og med rette - som bogkulturens egentlige ankermænd. Vi mener derfor, og også med rette, at avislæsning bestemt kan overdrives. Det lille folk af læsende i læsesalen burde have at vide, at de lige nu befinder sig i et slags forstadie, der kun giver mening, hvis det følges op af et besøg i selve udlånet.
Vi har da også forsøgt at se ligesom spørgende på dem, når de folder avisen sammen (det gælder de upindede) og siger tak for i dag. Jamen - spørger vi stumt - skal du ikke et smut ind i udlånet? Du skal da læse bøger, skal du ikke? Aviser er skam gode nok, bestemt - men der er da ingen mennesker, der kan nøjes med dem?
Men det kan de. Man har ellers set dem sidde og
læse alenlange anmeldelser af bøger, nikke kyndigt og grine indforstået imens.
Men de behøver altså ikke læse bøgerne selv? Enten stoler de på, at anmelderne har gjort arbejdet godt nok for dem, eller også mætter anmeldelser deres behov for at følge med i litteraturen.
Hvis det sidste er forklaringen, går de godt nok glip af en hel del. På den anden side kan vi fra skranken jo sådan set også godt se, at de bliver sparet for meget.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu