Læsetid: 2 min.

Borgmester vil forhandle med hinduer

15. juli 2000

Dybt beklageligt at Brande Kommune traf afgørelse i strid med planloven, siger borgmester Preben Christensen

Brandes borgmester Preben Christensen vil straks efter sin sommerferie bede om et møde med den lokale hindumenighed.
Ved en forhandling vil han have afklaret, om der rent faktisk skal gennemføres en langvarig lokalplanprocedure, eller om man kan skyde en administrativ genvej og via en tilladelse fra Ringkjøbing Amt sikre, at hinduerne får lov til at indrette en landbrugsejendom uden for bygrænsen til hindutempel.
Det siger borgmesteren, efter at Naturklagenævnet i denne uge bestemte, at Teknisk Udvalg i Brande efter planlovens regler ikke havde lov til at forbyde hinduernes årlige festoptog rundt om det nuværende tempel, der ligger på Engtoften i et parcelhuskvarter i Brande:
"Det er dybt beklageligt, at Udvalget for Teknik og Miljø, har truffet en afgørelse, som der ikke var hjemmel til. Det er for dårligt. Loven skal vi selvfølgelig holde," erkender Preben Christensen.

Betinget køb
Hindu-menigheden har foreløbig indgået en betinget købsaftale om landejendommen på Vejlevej 114 under forudsætning af, at myndighederne godkender, at ejendommen indrettes til tempel. Hinduerne omkring præstinden Lalitha Sripalan er interesseret i en hurtig afklaring af spørgsmålet. Hinduernes advokat, Jesper Anhøj, argumenterer for, at sagen kan løses med en amtslig tilladelse til brug af ejendommen, der ligger i landzone - i stedet for den langvarige lokalplanprocedure, som et snævert ni-seks-flertal i kommunalbestyrelsen i juni vedtog at sætte i gang.
Advokaten mener også, at det er kommunen, der skal udarbejde lokalplanforslaget, mens kommunen lægger op til, at hinduerne selv skal udarbejde og betale lokalplanforslaget. Men alt det kan diskuteres på et kommende møde, lægger borgmesteren op til.
"I denne situation er det ganske naturligt, at kommunen inviterer til et møde, så vi kan finde ud af, hvordan vi kommer videre i denne her sag. Vi kan kun respektere den måde, hinduerne har kørt sagen på. Der har ikke været nogen mudderkastning. Og det synes jeg heller ikke, der har været fra kommunens side," siger Preben Christensen.
Sagen startede sidste sensommer med klager fra to naboer til det nuværende tempel. De klagede over røg, støj og parkerede biler omkring templet. Information har i artikelserien Hinduer på heden beskrevet konflikten. Årets ceremoni, hvor gudinden Abirami køres rundt om templet, foregår 28. juli - i år omkring det nye tempel på Vejlevej.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her