Læsetid: 1 min.

Cubanske kulisser

27. juli 2000

Dansk krimidebut med overvældende lokalkolorit

Ny bog
Efter ganske få kapitler lades der ingen tvivl tilbage om, at forfatteren til debutromanen med den ikke just opfindsomme titel Farligt møde i Havana har et indgående kendskab til Cuba. Lige fra det øjeblik, hvor Michael Loses hovedperson og fortæller, den 32-årige danske freelance-journalist Linda Castenskjold Madsen, ankommer til øen, der ligger "som en lille krokodille med hovedet vendt mod øst", får man som læser så god besked om cubansk politik, cubansk musik, cubansk folklore og cubansk naturreligion m.m., at man stundom sidder med en fornemmelse af at have fået fat i Turen går til Cuba.
Men hvis det var tilfældet, ville man naturligvis ikke have fulgt den frejdige Linda gennem alle de fristelser og farer, hun hurtigt bliver involveret i. Man ville ikke have overværet hende lægge sin make up foran spejlet (afsluttende med et kækt 'Sådan!'), man ville ikke have været ved hendes side, når hun konsumerede diverse cubanske drinks, og man ville have svævet i lykkelig uvidenhed om hendes hyrdetime med en mand ved navn John ("Jeg skubbede skjorten af ham, tog fat i lynlåsen på hans shorts og lukkede op for herlighederne ..."), ligesom man ikke ville have anet, at hun satte tre granvoksne amerikanske soldater til vægs, da de prøvede på at gøre det slemme ved hende, efter at hun havde blanket dem af i poker: den vakse Linda sparker den ene over skinnebenet, giver nummer to et ordentligt los i nosserne, og den tredje? Han snubler bare over den anden. Sådan.
For nogen tid siden anmeldte jeg her i bladet Stuart Kaminskys Hård valuta, hvis handling også udspiller sig på Cuba. Kaminskys lokalkolorit er som et diskret baggrundstæppe sammenlignet med Loses overvældende cubanske kulisser, til gengæld er amerikaneren ulige mere overbevisende, når det gælder det, der foregår på scenen.

*Michael Lose: Farligt møde i Havana. 167 s., 198 kr. Forlaget Modtryk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu