Læsetid: 3 min.

Den danske økonomi er ude af takt

14. juli 2000

Mens økonomien i eurolandene buldrer afsted, er dansk økonomi gået i stå. Det viser, at dansk økonomi ikke passer til ØMU'en, siger økonomiprofessor

Akkurat som danskerne står over for at beslutte, om de skal være med i euroen, viser nye tal, at dansk økonomi er ude af takt med den økonomiske udvikling i de 11 eurolande.
Ifølge nye tal, som EU's statistiske kontor, Eurostat, offentliggjorde i går, havde de 11 eurolande en fremgang i bruttonationalproduktet på 0,9 procent i årets første kvartal, mens Danmark som det eneste land i EU oplevede et fald. Den økonomiske aktivitet i Danmark faldt således med 0,6 procent.
Økonomiprofessor Jesper Jespersen fra Roskilde Universitetscenter, mener, at tallene er tydeligt tegn på, at dansk økonomi ikke passer sammen med økonomien i de 11 eurolande.
Og lige netop det problem var stærkt medvirkende til, at Jesper Jespersen lavede en særudtalelse i den nye ekspertrapport fra Rådet for Europæisk Politik.
"Vi skal gøre os klart, at hvor de andre landes vækstrater er på vej op, så er vores for nedadgående. Og det giver et problem, som både vismændene og vi har behandlet i vores rapporter - nemlig at Danmarks økonomi er ude af fase med ØMU-kernelandenes, hvilket kan skabe vanskeligheder for os."
"For hvis Den Europæiske Centralbank strammer pengepolitikken for at dæmpe vækstraten i kernelandene, så vil det gå ud over periferi-lande som Danmark," siger Jesper Jespersen til Information.

Behov for suverænitet
For RUC-professoren bekræfter tallene, at Danmark har et behov for at føre en selvstændig økonomisk politik.
"Min pointe er, at den danske økonomi er ude af fase. Vi er ikke integrerede tilstrækkeligt i den fælleseuropæiske konjunktur. Og når centralbanken går ind og strammer pengepolitikken op, så vil vi i Danmark have behov for at kunne føre en selvstændig økonomisk politik," siger Jespersen.
Og tallene er ikke en enlig svale. Da dansk økonomi buldrede afsted i midten af 1990'erne, stod eurolandenes økonomi nærmest stille. Og ifølge prognoserne for år 2000 og 2001 vil dansk økonomi kun vokse langsomt, mens eurolandenes vækstrater forventes at blive over tre procent.

Et ægteskab
Økonomiprofessor Niels Blomgren-Hansen fra Handelshøjskolen i København, der er tidligere økonomisk vismand, mener dog, at tallene skal tages med et gran salt. Et usædvanligt fald i bilsalget og store lagerreduktioner har trukket væksten ned.
"Der er således intet der indikerer, at vi er inde i en stagnationsperiode. Det ville da også rime dårligt med den betydelige vækst i beskæftigelsen på cirka 30.000 personer fra fjerde kvartal til første kvartal," siger Niels Blomgren-Hansen. Og efter hans vurdering, er der ikke nogen grund til at være bekymret for at indlemme dansk økonomi i valutaunionen.
"Deltagelse i ØMU'en er et ægteskab. Mindre forskelle i den økonomiske udvikling fra periode til periode er uden betydning for en vurdering af, om vi bør gå med eller ikke," siger Blomgren-Hansen, der samtidig kalder tallene for et bevis på Den Europæiske Centralbanks succes.
"Set fra bankens synsvinkel bekræfter tallene, at de første fem kvartaler med euroen har været en succes. Pengepolitikken har, gennem rentenedsættelserne sidste år, været med til at skubbe mere gang i den europæiske økonomi, uden at gå på kompromis med inflationsmålsætningen."

Fakta - Op i gear
Efter en lang periode med lav økonomisk vækst er der nu kommet gang i eurolandenes økonomi. Med en fremgang på 0,9 procent i bruttonationalproduktet i første kvartal, er væksten helt oppe på 3,4 procent på årsbasis.
Til sammenligning er dansk økonomi vokset med 1,7 procent det seneste år.ør

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu