Læsetid: 1 min.

Druk

8. juli 2000

Den litterære promille er høj, men hvad med prisen?

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Sommerbibliotek
Det er sært at tænke på, hvor stor rolle alkohol har spillet i litteraturen - ikke mindst for de forfattere, som skrev den. Det vrimler simpelthen med drukkenbolte ikke blot i den amerikanske litteratur, men i den europæiske og skandinaviske.
Tænk bare på vores egen Nis Petersen, der ikke mente, at han havde fået en enkelt dram, når han talte om at have drukket en snaps, det drejede sig om en flaske!
Og selvom Tom Kristensen ikke var alkoholiker i klinisk forstand, så kunne han dog skrive sit livs roman om en mand, der det meste af tiden drikker som et hul i jorden.
Man måtte slå døren ind til Faulkner's arbejdsværelse, hvor han havde låst sig inde og drukket sig fra sans og samling for at varme op til Nobelprisen. Desværre havde han kalkuleret tiden forkert og nåede ikke at blive bare halvvejs ædru, før han skulle op i flyveren til Stockholm.
Hvad Hemingway gjorde, da han endelig havde fået slået proppen i den sidste flaske,er velkendt: Han skød hovedet af sig med et jagtgevær.
Malcolm Lowry, den engelske forfatter, skrev måske det definitive alkoholikerværk med Under vulkanen - et poetisk, hallucinatorisk pragtstykke om konsulen Geoffrey Firmin, som jaget af mexicanske og medicinske dæmoner falder for en absurd kugle og havner i bunden af en kløft som et andet 'ådsel.
Den litterære promille er høj, og man ville ikke have undværet bogen. Men prisen? Er den ikke for høj?
Spørgsmålet er umuligt at besvare, til gengæld kan man konstatere med lettelse, at det i det mindste ikke længere er en modesag og nærmest de rigeur for en kunstner at drikke sig skidefuld for at være
en rigtig kunstner. Bohemernes tid er forbi, hvad man kan beklage, drukmåsenes også, gudskelov for det.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu