Læsetid: 2 min.

Euro mod korruption

21. juli 2000

"At blive lukket ind i EU er som at bestige et stejlt bjerg - måske overlever man ikke," siger en af Tjekkiets EU-eksperter

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Tjekkiet
PRAG - I et stille ambassadekvarter lidt uden for Prags turistghetto har Information fundet Ivan Gabal, der går for at være en af Tjekkiets førende sociologer med forstand på EU-spørgsmål.
Den seneste Eurobarometer rapport, ligger opslået på skrivebordet i det spartansk indrettede kontor. Der er til gengæld ikke noget spartansk over Ivan Gabals cv. Efter en universitetskarriere var han en af drivkræfterne i paraplyorganisationen Borgerforum, som stod bag den såkaldte fløjlsrevolution i 1989. Det førte til en post som politisk chefanalytiker for præsident Vaclav Havel, og siden 1994 har han haft sit eget konsulentfirma, der bl.a. har EU-Kommissionen på kundelisten.
Ifølge Ivan Gabal kræver optagelse i EU så mange reformer, at spørgsmålet om den fælles valuta er en af de sidste udfordringer på den bjergbestigning, som han sammenligner vejen mod EU med.
"En udvidelse af euro-zonen kan betyde en svækkelse af euroen. Og det har også betydning for vores fremtid. Euroen handler om europæernes evne til at konkurrere med amerikanerne, så vi må vente, til vi er stærke nok."
Trods kampen op ad bakke er Ivan Gabal ikke i tvivl om, at medlemsskab af EU er eneste vej frem mod at udvikle Tjekkiet.
"EU er som et kraftigt lokomotiv, der skubber vores inkompetente politikere i den rigtige retning - der er ingen anden kraft, der kan tvinge landet til at udvikle en administration og et lovsystem med klare regler, så vi kan komme den udbredte korruption til livs."
Ifølge meningsmålinger er det kun lidt over halvdelen af befolkningen, der går ind for EU. Alligevel mener Ivan Gabal ikke, at afskaffelse af tjekkernes krone vil fremkalde store protester.
"Vi er vant til at bruge
d-mark og dollar, så det vil ikke betyde så meget for os at opgive vores krone. Vores marked er allerede økonomisk integreret i EU. Vi har f.eks. ingen toldbeskyttelse på varer fra EU, så vi har alle byrderne uden at have de økonomiske fordele".
Og ulemper ved at blive styret af Den Europæiske Centralbank er ifølge sociologen til at overse.
"Skulle vi være bange for ikke at have inflation," lyder det retoriske svar. "Eller at have en valuta, der er konkurrencedygtig i forhold til dollaren."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu