Læsetid: 3 min.

Euro-rapport med ført hånd

8. juli 2000

De centrale aktører nedtoner forskellene efter offentliggørelsen af ny eurorapport. Rosenrødt ja-billede blev tegnet med ført hånd

Der var tale om ført hånd, da en række medier i går kunne fortælle, at en ny euro-rapport fra fire topøkonomer angiver klare fordele for Danmark ved at deltage i den økonomiske og monetære union.
Ikke alene var rapporten, som først skulle udkomme den 14. juli, lækket af folk i Socialdemokratiet, de pågældende medier blev samtidig udstyret med et hårdt redigeret referat, der næsten udelukkende fokuserer på ekspertrapportens argumenter for dansk deltagelse i valutaunionen. Referatet vurderer ligefrem, at rapporten "på de fleste området ligger på linje med Økonomi- og Finansministeriets rapport 'Danmark og euroen'", der varmt anbefaler et dansk ja til euroen.
Med det socialdemokratiske referat i hånden konkluderer de fleste af de medier, som har fået rapporten, at der er stor forskel mellem ekspertrapporten og vismandsrapporten, som kom for et par måneder siden. Vismændene konkluderer nemlig, at der er begrænsede økonomiske gevinster ved et dansk medlemskab af den økonomiske og monetære union.

Beskeden forskel
Forskellen på de to rapporter, er dog beskeden, konstaterer den tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer, der har lavet ekspertrapporten sammen med de to tidligere overvismænd, Christen Sørensen og Claus Vastrup, samt økonomiprofessor Jesper Jespersen.
"Når det gælder gevinsterne ved dansk deltagelse i valutaunionen er vi nogenlunde enige om, at de er positive, men af en begrænset størrelsesorden. Uenigheden begrænser sig til nogle få områder," siger Erik Hoffmeyer til Information.
Økonomiprofessor Jesper Jespersen fra Roskilde Universitetscenter, der valgte at afslutte rapporten med en særudtalelse, fordi han ikke kun blive enig med de tre andre økonomer på alle punkter, har også svært ved at se den store uenighed.
"Vi ligger faktisk på linje på flere områder. Men der er nogle enkelte punkter, hvor mine tre kollegaer i rådet betragter konsekvenserne af et nej noget mere dystert end vismændene," siger Jesper Jespersen til Information.
Både Hoffmeyer og RUC-professoren afviser samtidig,
at det er belæg for at kalde
rapporten for en ja-anbefaling. Jesper Jespersen:
"Jeg mener, at det er en meget skæv fremstilling af rapporten, når den udlægges som en klar anbefaling af dansk deltagelse i euroen. Jeg synes, at rapporten på en god måde sætter fokus på de argumenter, der taler for euroen, og samtidig sætter spørgsmålstegn ved den usikkerhed, der er forbundet med deltagelsen. Men jeg mener ikke, at rapporten giver dækning for at sige, at der er store fordele ved et dansk ja til euroen," siger Jesper Jespersen.

Klare ja-argumenter
Alligevel er der dog ingen tvivl om, at Erik Hoffmeyer, Christen Sørensen og Claus Vastrup, leverer en række klare argumenter for dansk deltagelse i euroen.
I modsætning til vismændene og Jesper Jespersen fokuserer de tre økonomer i høj grad på risikoen for valutaspekulation mod kronen. De mener, at spekulationsrisikoen er reel, og at de påfører Danmark omkostninger i form af et højere over for Tyskland.
Samtidig vurderer de tre økonomer, at et medlemskab af valutaunionen vil give Danmark et større spillerum i finanspolitikken.
Ifølge de tre økonomer er pagten "snarere en ramme for forhandlinger end strikte regler."
Når rapporten blev offentliggjort, før det planlagte tidspunkt, kan lækket relativt nemt lokaliseres. Der var kun de fire topøkonomer og deres sekretær, der havde rapporten på det tidspunkt, hvor lækket fandt sted.

Fakta - Danmark og ØMU'en
Rapporten er på 124 sider. Den er skrevet af fire af Danmarks økonomiske eksperter: Professor Christen Sørensen, Odense Universitet. Formand for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Professor Claus Vastrup.
Professor Jesper Jespersen, Roskilde Universitatscenter.
Erik Hoffmeyer, tidligere nationalbankdirektør.
I forordet til rapporten skriver de, at de vil 'redegøre for ØMU'ens økonomisk-politiske betydning for Danmark.'
Jesper Jespersen afgav særudtalelse i tilknytning til kapitel ni, hvor eksperne konkluderer på fordele og ulemper ved dansk medlemsskab af ØMU'en.

Fortsættes på bagsiden...
Side 6 og 7: Tema
Side 16: Dokumentation

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her