Læsetid: 2 min.

Euromeninger

8. juli 2000

Et spørgsmål om politik
*Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti anerkender, at økonomiske aspekter er væsentlige for eurodebatten.
"Men den politiske vinkel vejer for os tungere end den økonomiske side. Jeg respekterer de mennesker, der har lavet rapporten, og deres faglige kunnen. Men vi må konstatere, at økonomerne er meget delt i spørgsmålet om, hvorvidt der er fordele. Den forskellighed må vi anerkende og respektere. Vælgerne må gøre op, hvem de stoler mest på, og om det er politik eller økonomi, der vejer tungest. Jeg synes, at den politiske vinkel, der ligger i, at en valutaunion er det største tigerspring mod mere integration siden stiftelsen af EF, er meget væsentligt, siger Kristian Thulesen
Dahl.

Klar udmelding
*Udenrigsminister Niels Helveg Petersen er helt enig i rapportens konklusioner.
"To tidligere overvismænd og en tidligere nationalbankdirektør fremhæver nu de økonomiske fordele ved, at Danmark tilslutter sig den fælles valuta. Den vurdering er jeg enig i, og jeg tror, det gør indtryk i Danmark, at disse tre økonomer melder så klart og præcist ud," siger udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R).
Han mener, at Danmarks interesse vil ligge vælgerne på sinde, den dag de skal tage stilling til euroen.
"Jeg er ikke i tvivl om, at virkeligt mange danskere vil være påvirket af det synspunkt, at det er en dansk interesse, at vi er med i den fælles valuta. Vi er en lille valuta, og vores velfærd er bedst beskyttet ved, at vi står sammen med nogle andre," siger udenrigsministeren.

Ikke ja, men ja
*Der har ikke været formålet med ekspertrapporten at komme med en anbefaling til danske vælgere, siger økonomiprofessor Claus Vastrup fra Aarhus Universitet, som er en af de fire forfattere til eurorapporten fra Rådet for Europæisk Politik.
Men omvendt lader Vastrup ingen være tvivl om, hvad han anbefaler.
"Formålet med rapporten har ikke været, at vi skulle anbefale enten et ja eller et nej. Men vi har lavet en analyse, og på baggrund af den vurderer flertallet i ekspertgruppen altså, at euroen på flere områder vil være en økonomisk fordel for Danmark," siger Claus Vastrup til Ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her