Læsetid: 3 min.

En europæisk hemmelighed

8. juli 2000

For de fleste vest-europæerer er den slovenske hovedstad en velbevaret hemmelighed - og det er en stor feltagelse

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Ljubljana 1
Når et fly fra nord passerer alperne og lægger an til landing kort efter, er der lagt op til noget stort. Især hvis målet er Brnik-lufthavnen, Aerodrom Ljubljana. For så er man pludselig midt i Slovenien - det hemmelige land syd for alperne, som mange tror er krigshærget, fjendligt og tilbagestående. Kort sagt: En af de der løsrevne republikker fra det tidligere Jugoslavien, som næppe har noget at byde på for nogen.
Men de, der alligevel tager til hovedstaden Ljubljana, vil hurtigt finde ud af, at her i denne by, dette land - lige syd for alperne, mellem Vesteuropa og alle de slaviske lande - kan man have fede tider. Ljubljana styrer for vildt.

'American cigarettes'
Gå for eksempel ned til det lille springvand på Stari Trg, Gammeltorv. I sommerhalvåret, særligt i maj og september, sidder dusinvis af unge i brunt, sort, stramt og løst. De fleste ryger, og det er ret befriende. Min ven Urban ryger for eksempel mærket Boss - billige slovensk producerede American Cigarettes. Urban er også studerende, og han drikker pivo - øl. Union Pivo, i store 50 centiliters brune flasker med mørkerød etiket. Brygget ovre på Ljubljanas gamle bryggeri, Union. Stadig billigere end Heineken og Carlsberg her ni år efter Slovenien rev sig løs af Jugoslavien og valgte at orientere sig mod vest, mod EU og nabolandene Østrig og Italien. Så Urban sværger fortsat til Boss og Union. Ikke fordi de ikke hellere vil ryge Marlboro eller Prince. Men af nød. Fordi det er billigere.
Om sommeren udgør springvandet på Stari Trg og de tilstødende gader i den gamle by en markedsplads. Som der er markedspladser i alle byer i alle lande, uanset styreform eller økonomisk velstand. Hvor de unge flirter med hinanden. Med lysten. Med fremtiden. Mens de venter. På partneren. Den rigtige. Alle vil det samme. Måske nu. Måske engang. Men alle gør det. Venter.
Urban venter på slovensk. Det der velklingende slaviske sprog, som kun to millioner mennesker, Sloveniens indbyggertal, taler. Selvfølgelig gør han det på slovensk. For Ljubljana og resten af Slovenien er en hemmelighed på det europæiske landkort.

En tur på hankatten
Men verden er ikke hemmelig for slovenerne, der rejser meget. Og altid har gjort det - blandt andet fordi indbyggerne i det tidligere Jugoslavien havde mulighed for at rejse, modsat i andre østlande. Derfor taler Urban også engelsk, og det gør alle de unge i landet ret godt. De gamle taler tysk, så der er ingen problemer med at klare sig.
"Hvad laver du dog her i Ljubljana?" er det mest normale spørgsmål, man får stukket i hovedet, når man har præsenteret sig. For slovenerne er overraskede over, at man elsker Ljubljana. Mærkeligt, for de elsker selv byen og præsenterer den med stolthed, når man er faldet i snak med folk nede ved springvandet på Stari Trg.
Så går vi ned langs floden, Ljubljanica, hvor café Macek (hankat) kan anbefales. Her kan man både sidde ude og inde og får serveret en stor fadøl til ni kroner. Om aftenen er her så mange mennesker, at mange står op ude på den brostensbelagte smalle gade og stiller deres drink på stengærdet, der sørger for, at man ikke falder i floden.
Mens vi snakker om Ljubljanas nationalpoet Preseren og berømte arkitekt Pledznik, anbefaler Urban, at man går op på den gamle borg, som ligger på en klippe lige midt i centrum. Om aftenen er den oplyst og tager sig godt ud nedefra. Men i aften vælger vi at gå forbi Kongresni Trg og ned ad Wolfova ulica og ind i en baggård. Her ligger den smukkeste have med caféer og pub'er med britisk tilsnit. Her kan man møde andre udlændinge, som typisk vil søge hertil, fordi de bor på et af hotellerne i centrum. Fra april til september er der så tilpas varmt på disse breddegrader, at man kan sidde ude til klokken to om natten uden at fryse det mindste.
Inden vi alligevel bryder op, lover Urban, at han i morgen vil fortælle noget, som han ikke er særlig stolt af. Det handler om den slovenske nation og kultur. Det lyder spændende...

*Serien fortsætter i format på mandag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her