Læsetid: 1 min.

Finsk jazzinversion

8. juli 2000

Tre fremtrædende finske jazzgrupper besøger København under den tilstundende jazzfestival og tre andre kommer i september-oktober

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Sædvanligvis hører vi på disse breddegrader ikke meget til finsk jazz, hverken på plader eller ved besøg med levende musik. Nu kommer der imidlertid et fremstød, der kan råde bod på den manglende finsk-danske jazz-kommunikation.
Under devisen Finnish Jazz Invasion to Copenhagen har den finske jazz-føderation udvalgt seks af de førende orkestre og ensembler fra de tusind søers land. I første omgang bliver det Copenhagen Jazz Festival, der kommer til at nyde godt af tre finske indslag.
Det sker tirsdag den 11. og onsdag den 12. juli. Den første af dagene spiller UMO Jazz Orchestra i Kongens Have kl. 17. Det er Finlands førende big band, som nu har eksisteret i 25 år, har udgivet 20 lp'er/cd'er og har et repertoire på over 1000 kompositioner. Orkestret har besøgt Danmark to gange tidligere og har turneret i det øvrige Europa og Nordamerika.
Samme dags aften reklamerer Copenhagen JazzHouse med den velkendte kvintet Krakatau kl. 21.30, men det ser ud til, at vi i stedet får lederen, guitaristen Raoul Björkenheim at høre med en bassist og en trommeslager i den nydannede trio Triad.
Endnu et meget kendt navn i finsk jazz kan høres den 12. på Blågårds Plads kl. 19, nemlig Trio Töykeät, der har eksisteret i 12 år og spillet i store dele af verden. Pianisten Iiro Rantala, som skriver det meste af trioens repertoire, er en yderst virtuos musiker, som ledsages af en bassist og en trommeslager.
Invasionens anden bølge når Copenhagen JazzHouse, først den 20. september med den 12 år gamle avantgarde-trio RinneRadio, fulgt af kvartetten The Poppoo (med vibrafonisten Severi Pyysalo) den 29. september og saxofonisten Jari Perkiömäkis kvartet den 21. oktober.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her