Læsetid: 2 min.

Forslag truer EU's små-grupper

26. juli 2000

JuniBevægelsen er parat til at alliere sig med det yderste højre for at bevare gruppeprivilegier

Et nyt forslag truer de danske EU-modstanderes gruppe i Europa-Parlamentet. Frem-over er der udsigt til, at der skal mindst 16 parlamentarikere fra mindst fire lande til at danne en politisk gruppe.
Det lægges der op til i den såkaldte Corbett-betænkning, som parlamentet behandler til efteråret. Vedtages betænkningen i sin nuværende form, gør det samarbejdet i den gruppe, som de danske EU-modstandere tilhører, særdeles skrøbeligt. EDD-gruppen, der har JuniBevægelsens Jens-Peter Bonde som formand, rummer i dag nøjagtig 16 medlemmer fra fire lande.
"Det er labilt, det er klart. Men der er nu ikke noget, der tyder på, at vi falder ned under minimum," siger parlamentsmedlem Ole Krarup fra Folkebevægelsen mod EU.
Forslaget har netop været til behandling i parlamentets udvalg for konstitutionelle anliggender. Gruppeformand Jens-Peter Bonde afviser, at det skulle være noget "stort problem", og henviser til, at det ikke er sikkert, forslaget vedtages.

Store grupper er for
Men Corbett-betænkningen har støtte i de store grupper i parlamentet, påpeger Helene Engholm, politisk medarbejder i det svenske Vänsterpartiet, og tidligere ansat hos de danske EU-modstandere. Hun mener, der er stor sandsynlighed for, at betænkningen bliver vedtaget.
"De store grupper fungerer jo allerede som politiske partier og har en interesse i at vedtage forslaget," siger hun.
Jens-Peter Bonde erkender, at han i øjeblikket overvejer, hvem gruppen kan udvides med. Direkte adspurgt indrømmer han, at han har franskmændene omkring den tidligere franske indenrigsminister, højregaullisten Charles Pasqua, i kikkerten. Han indgik i modstanderbevægelsernes gruppe i sidste periode, men danner nu gruppe med bl.a. Dansk Folkepartis Mogens Camre.
Ifølge Informations oplysninger er der ingen andre end Jens-Peter Bonde og JuniBevægelsens Ulla Sandbæk, der har lyst til at genoptage samarbejdet med Pasqua.
"Det er Jens-Peter, der er gruppeformand, og som ligger søvnløs om natten og spekulerer på, om der er en gruppe - og jeg er villig til at strække mig langt," siger Sandbæk. Ole Krarup vil derimod ikke have de franske gaullister med: "De er meget højrevendte, og det er udelukket, at jeg skulle kunne være i gruppe med dem," siger han.

Side 5:
Et besynderligt sammenrend

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her