Læsetid: 2 min.

Fransk frygt for arbejder-terror

22. juli 2000

Fyrede franske arbejdere opnåede godtgørelse efter drastiske aktioner
og bombetrusler

PARIS - En ny form for arbejdskonflikt har set dagens lys i Frankrig, hvor fyrede arbejdere ved lukningen af en tekstilfabrik i den lille by Givet i Ardennerne har opnået uventet store godtgørelsesbeløb efter at have hældt flere tusind liter svovlsyre i en kanal og truet med at sprænge fabrikken i luften.
Den desperate aktion fremkaldte omgående reaktioner hos myndighederne og maksimal dækning i medierne, hvilket tydeligvis var formålet.
Det frygtes, at tilfældet vil danne skole, og eksemplet er allerede blevet fulgt af arbejderne på bryggeriet Adelshoffen i nærheden af Strasbourg, der har truet med at sprænge hele virksomheden i luften ved hjælp af gasflasker i protest mod moderselskabet Heinekens beslutning om at nedlægge dette bryggeri.
I betragtning af, at en sådan aktion ville fremkalde en større katastrofe - bryggeriet ligger midt i byen - er myndighederne tilbøjelige til at betragte truslen som bluff. De ca. 30 ansatte, der står bag truslen, har foreløbig forlænget deres 'ultimatum' til mandag.
Den syntetiske tekstilfabrik Cellatex i Givet trådte i likvidation den 5. juli, hvilket fremkaldte voldsomme protester fra de 153 ansatte, der pludselig stod foran afskedigelse - i en kommune, hvor der i forvejen er 22 procent arbejdsløse. Da der ikke var håb om at redde virksomheden, krævede de et beløb på 170.000 kr. pr. ansat. Arbejdsgiverne svarede med et tilbud på 42.000 kr.

Frygt for katastrofe
I sidste uge truede de ansatte derefter med drastiske aktioner, idet de benyttede sig af, at fabrikken er pakket med eller mindre farlige kemikalier, således 56.000 liter svovlsyre. Da de havde hældt nogle få tusind liter syre ud i en kanal, der munder ud i floden Meuse - foruden store mængder rødt farvestof, der havde stor effekt i tv-reportagerne - og da de desuden truede med at "sprænge hele lortet i luften", greb regeringen ind, og der blev ført nye forhandlinger under forsæde af den lokale præfekt.
Forhandlingerne førte fredag til en aftale, hvorefter hver ansat får et engangsbeløb på 90.000 kr. plus et udligningsbeløb, der sikrer fortsat løn på uforandret niveau i 24 måneder efter afskedigelsen.
Ordningen, der finansieres delvis af det offentlige, har fremkaldt det indtryk, at aktionen med trusler har været meget effektiv og fået myndighederne til at reagere under frygt for en katastrofe. Det har også fremkaldt talrige kommentarer i medierne om faren for terrorisme som våben i arbejdskampe.
Reaktionen fra den franske regering var fra begyndelsen dobbelt. Givet-arbejdernes aktioner og trusler blev utvetydigt fordømt af indenrigsminister Jean-Pierre Chevènement, der er minister for politiet og ansvarlig for den offentlige orden, men arbejds- og socialminister Martine Aubry gav samtidig udtryk for "forståelse" for de afskedigede arbejderes fortvivlede situation. Det var Aubry, der greb ind på regeringens vegne og fik de nye forhandlinger bragt i stand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her