Læsetid: 4 min.

Frygten når nye højder i Baskerlandet

31. juli 2000

Hele Spanien sagde i går farvel til den socialistiske eks-guvernør, Juan Maria Jáuregui, som i lørdags blev dræbt af den baskiske terrorgruppe med to skud i nakken

Med råbet 'Basta ya! ETA no! -'Nu er det nok! ETA nej!' - demonstrerede titusinder af vrede borgere i aftes i en stribe byer over hele Spanien i protest mod den baskiske terrorgruppe ETA, der i lørdags dræbte den tidligere socialistiske guvernør i provinsen Guipúzcoa, Juan Maria Jáuregui.
Han blev det syvende dødsoffer for ETA's militære optrapning siden våbenhvilen ophørte i december.
Jáuregui blev myrdet med to skud i nakken af to mænd i 30-35 års alderen, mens han sad på baren 'Fronton Beotibar' i Tolosa og snakkede med sin ven, direktøren for baskisk tv Euskal Telebista.
Den 49-årige Jauregui, der for fem år siden undslap et ETA bombeattentat og i 1996 forlod Baskerlandet for at gå i eksil i Chile, var hjemme på sommerferie. I går blev han begravet - efter en ceremoni der havde deltagelse af hundredevis af fremtrædende spanske politikere og kulturpersonligheder.

Frihedskæmper
Mordet på Juan Maria Jáuregui har vakt opstandelse, fordi han har spillet en vigtig rolle i den demokratiske kamp i Baskerlandet og for en tilbagevenden til retsstaten.
Som aktiv kommunist i tresserne og i begyndelsen af halvfjerserne var han med til at bekæmpe general Francos diktatur, og - som bl.a. direktøren for Det Nationale Bibliotek, Jon Juaristi - var han en kort overgang med i det daværende ETA's kamp mod Francos undertrykkelse.
Med demokratiet gik han ind i socialistpartiet, blev siden byrådsmedlem i Tolosa og i 1994 blev han udnævnt som civilguvernør for den baskiske provins Guipúzcoa. Som guvernør indtil 1996 var han ansvarlig for statens sikkerhedsstyrker i provinsen, og han var en af talsmændene for en retsforfølgelse af de ansvarlige bag statens beskidte GAL-terrorkrig mod ETA-folk i firserne.
At ETA har valgt at myrde Juan Maria Jáuregui overrasker mange iagttagere. Det var Jauregui, der gav et af de afgørende vidneudsagn i den retssag, der i år bl.a. førte til, at oberst Rodriguez Galindo blev idømt 71 års fængsel som hovedansvarlig for bortførelse og mord på de to ETA-folk José Antonio Lasa og José Ignacio Zabala i 1983 under den beskidte GAL-krig.
Og Jauregui er indfødt basker, euskaldun, og som baskisktalende har han aktivt forsvaret bilinguismen i Baskerlandet. Han repræsenterer den fløj i socialistpartiet, der ønsker forhandling og samarbejde med de baskiske nationalister.
Mordet på ham kommer netop, som den nyvalgte generalsekretær for det spanske socialistparti, José Luis Rodríguez Zapatero, forsøgte at blødgøre kritikken af det store baskiske nationalistparti, PNV, der ellers har nægtet at afbryde alle forbindelser til ETA's politiske arm Euskal Herritarok.
Efter mordet har Zapatero sagt, at han fuldt og helt står bag statens sikkerhedsstyrker i kampen mod terrorismen.

Tredobbelt mord
Kommentator ved dagbladet El Mundo Fernando Lopez Agudin mener, at mordet på Juaregui er "en tredobbelt provokation, der er rettet mod statens sikkerhedsstyrker, mod socialistpartiet og det baskiske nationalistparti (PNV)". ETA arbejder desperat på at "skabe en dynamik af illegalitet for at retfærdiggøre sin morderiske vold," siger Lopez Agudin
Han mener, at ETA's strategi går ud på at skabe "en social opsplitning af et (baskisk) samfund i to fronter," og derfor har pistolmændene rettet sigtekornet mod en person, der repræsenterer det stik modsatte. Mordet er et forsøg på at forhindre socialistpartiet og PNV i at enes ved forhandlingsbordet. Derfor er kuglen også rettet mod "politisk at dræbe el lehendakari (den baskiske præsident Juan José) Ibarretxe".
Ibarretxe selv fordømmer mordet i skarpe vendinger og spurgte i lørdags indigneret, om ETA vil "myrde alle, der ikke tænker som dem".
Den socialistiske leder i Baskerlandet, Nicolas Redondo Terrerros, siger i en kommentar, at "ETA ønsker på ingen måde forhandling, fordi de ikke er parat til at acceptere befolkningens vilje," som frontalt er modstander af terroristbandens 'totalitære doktriner'. "ETA's eneste sprog er mordet, afpresningen, bortførelsen, døden," mener han.

Kolossal frygt
Indtil nu har ETA udelukkende rettet sine pistoler og bombeangreb mod ikke-nationalisterne. Alene i sidste uge forsøgte ETA at myrde den konservative borgmester i Zaragoza, et byrådsmedlem i Durango og den konservative senator Pilar Aresti med bomber. Det er ikke mere end to uger siden, at ETA dræbte et byrådsmedlem i Malaga. Statens sikkerhedsstyrker arbejder på højtryk for at finde de ansvarlige bag ETA's mange attentatforsøg i de seneste måneder.
I torsdags blev to formodede ETA-terrorister anholdt under en større politioperation i Zaragoza.
Den voldsomme optrapning af terroraktionerne har skabt udbredt frygt i det baskiske samfund. En meningsmåling fra 'Euskobarómetro', der blev offentliggjort i torsdags, viser, at 70 procent af de baskiske borgere føler meget eller nogen frygt for at deltage aktivt politisk. For seks måneder siden var det 'kun' 53 procent. 80 procent af de ikke-nationalistiske vælgere udtrykker frygt for udtale sig politisk i offentligheden. 15 procent af alle baskere siger, at de ville forlade Baskerlandet, hvis de havde sikkerhed for lige så gode økonomiske vilkår. 30 procent af alle studerende og børn af spanske indvandrere i Baskerlandet siger, at de ville gøre det, hvis de kunne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu