Læsetid: 2 min.

Gennem fordoms-muren

28. juli 2000

'Hvis vi ikke lærer hinanden at kende, bliver Europa meget fattigt,' siger tjekkiske Martina

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Tjekkiet
PRAG - Hendes perfekte engelske udtale er det første, man bliver fascineret over. I toget på vej fra Dresden til Prag fortæller 32-årige Martina Bejsovcova, hvordan hun ved dag efter dag at lytte til BBC radio og gentage alle sætningerne har lært sig engelsk som en indfødt.
Da format et par dage senere møder hende ved Karlsbroen i Prag, fortsætter hendes blide, indtrængende stemme med at fortælle historier om tiden før revolutionen i 1989, hendes rejser i Europa med Prags studenterorkester og de udfordringer, Europa står over for.
Udover engelsk har Martina lært sig selv tysk og italiensk. Russisk havde hun i skolen. Trods fascinationen af en kosmopolitisk tilværelse føler Martina sig først og fremmest som tjekke.
"Det er vigtigt at have rødder i form af en national stolthed. Hvis man skal respektere andre, må man først respektere sig selv. Men," siger hun med eftertryk - "det er meget vigtigt at være åben. Prag er f.eks. en ufatteligt smuk by, fordi den gennem historien har været åben over for andre kulturer."
Martina, der arbejder som virksomhedskonsulent, går ind for EU, selv om hun mener, at noget af den nationale selvstændighed forsvinder.
"Det er ligesom at blive gift - du får en masse, men du mister også noget af din selvstændighed. Jeg ser EU som en proces med at give, få og dele."
Martina ser fordomme over for de forskellige nationaliteter som den største hindring for et vellykket EU-samarbejde, også efter udvidelsen.
"Det er den enkeltes vilje til at samarbejde, der skal binde Europa sammen - vi kan ikke bare sige, at det er EU's skyld, når det ikke fungerer."
På sine rejser har hun flere gange oplevet at blive betragtet som en andenrangs person, fordi hun kommer fra et land med en kommunistisk fortid. "Det skete bl.a. i England, og det var en af grundene til, at jeg besluttede mig for at lære et fejlfrit engelsk,".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her