Læsetid: 1 min.

Grin ikke ad Endelave

1. juli 2000

- Eller ad Skedshale

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Sære steder 7
Selvom Røvballerne fik en grundig behandling i forrige kapitel, er de latrinære muligheder i danske stednavne langtfra udtømt. (Ja, ja, undskyld!). Hvad for
eksempel med Pisselhøj i Himmerland?
Beklager: The Filth is in the Mind of the Beholder! Forleddet Pissel- er vistnok det indlånte substantiv pisel, der betyder 'storstue' i samme betydning som stue i jættestue, nemlig 'dyssekammer'. Pisselhøj skulle altså egentlig betyde 'Højen med jættestuen'.
Høm da? (Eller Høm Høm, for der findes faktisk to, en i Sorøområdet og én i Tønder.) Men nej. Høm, sammensat af ho, 'høj' og hem, bebyggelse, betyder blot 'den højtliggende bebyggelse'.
Så er der mere saft og kraft i Lortpøt. Den betyder nemlig lige, hvad den ser ud til: lortepyt! Til sammenligning findes der også en Smørpøt, som må være Lortpøts direkte modsætning. Smørpøt betyder naturligvis 'smørpyt'/'smørhul'.

Enden på komedie
Hvis nogen nogensinde har grinet ad Endelave, så kommer straffen nu. Læs:
Øndælaghæ er dens
sande navn (fra 1231), og dets oprindelse er uklar. Sandsynligvis er forleddet det gammeldanske mandsnavn Ønd, efterleddet det gammeldanske substantiv lagha eller eventuelt en kasusform af det gammeldanske substantiv lagh.
Disse to meget nært beslægtede ord, der yderst hænger sammen med ligge og lægge, har i nordiske sprog en række betydninger, der kunne passe på øen, såsom 'fiskested' og rimeligvis også 'havn'. Gammelsvensk og gammeldansk lagha betyder desuden 'snare, baghold' og bagved denne betydning ligger betydningen '(skjult) liggested'.
Er I med derude!?
Altsammen skulle det summe sig op til, at Endelave betyder 'Øndærs liggested', altså det sted, hvor Ønd har ligget på lur, eller skjult sig for fjenden.
Skedshale? Det kommer bare af gammeldansk sketh, som betyder grænse, i dette tilfælde sikkert en herredsgrænse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her