Læsetid: 1 min.

Hærchef trækkes ind i Sonnergaardsagen

6. juli 2000

Mogens Camre og Pia Kjærsgaard har anlagt sag mod dansk forfatter - format har gransket akterne

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Sonnergaardsagen
Den afdøde generalmajor og hærchef, Viggo Hjalf, trækkes nu ind i sagen om forfatteren Jan Sonnergaards karakteristik af politikerne Pia Kjærsgaard og Mogens Camre som 'landsforrædere'. Det fremgår af dokumenter, som format er kommet i besiddelse af, bl.a. den stævning, som advokat Ole Malmquist på politikernes vegne udtog i marts, efter at Sonnergaard havde fremsat sin udtalelse i et interview i dagbladet Politiken.
Sonnergaard sagde dengang, at "Truslen mod dansk kultur er, at vi lader sådan nogle landsforrædere som M.C. og P. K. udtale sig så kategorisk."
Dette anser Ole Malmquist for at være langt uden for, hvad der "traditionelt er vidtgående politisk ytringsfrihed" og en klar overtrædelse af straffeloven (paragraf 267).
I sagsfremstillingen henviser advokaten til en højestreretsdom fra 1961, hvor dagbladet Land & Folk blev dømt for at have kaldt Hjalf for landsforræder. Denne var under krigen chef for den illegale hærledelse og anklagedes for at have forfordelt modstandsbevægelsen med våben.

For pengenes skyld
Der nedlægges påstand om, at Sonnergaard skal betale de to politikere 50.000 kr. hver, ligesom hærchefen i sin tid fik godtgørelse for "lidelse, tort og ulempe".
Til Information siger Jan Sonnergaard, at han har de to politikere mistænkt for at føre sagen simpelthen for at få de mange penge. Han afviser at indgå et forlig, da "en retssag skal afgøres i en retssal - ikke i en købmandsbutik".
Sagen er juridisk interessant. Den handler ikke kun om, hvorvidt Pia Kjærsgaard og Mogens Camre virkelig er landsforrædere, men også om grænserne for ytringsfrihed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her