Læsetid: 2 min.

'Jeg handler i euro hver dag'

21. juli 2000

'Det er de unge, der er bange for euroen, ikke de gamle'

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Frankrig
Det er fyraften for den 32-årige Erich Capard, da jeg træffer ham på gaden i Paris, hvor solen endelig er ved at få herredømme efter den megen regn. Til daglig sælger han hårde hvidevarer i en større forretningskæde, og det er svært at få den mindste EU- eller euromodstand ud af denne franskmand, der med rødder i Portugal kun kan se fordele ved stadigt mere monetært samarbejde, og slet ikke forstår de danske forbehold.
- Hvilken betydning har det for Dem, at der kommer en ny møntfod?
"Det har jo en hel masse praktiske sider, som når man f.eks. rejser og ikke mere behøver at veksle og helt umiddelbart har et forhold til, hvad tingene koster i et andet land. Men man skal lige vænne sig til det, for i Frankrig - som i mange andre lande - kommer man i et godt stykke tid til at have fornemmelsen af, at man tjener meget færre penge. Selvom man selvfølgelig godt ved, de er det samme værd."
"Tænk, hvor svært det må være for en italiener, der førhen tjente millioner, og som nu kun får nogle tusind euro. Men personligt generer det mig ikke, jeg handler allerede hver dag i euro, og der er mange, der køber med dem i vores butik. Det er kun godt, at der kommer en fælles mønt."
I Frankrig har man allerede i et godt stykke tid kunne vælge at lade bankkort- og checkindkøb foregå i euro:
"Jeg kan ikke se nogen ulemper, folk skaber problemer for sig selv, men det er psykologiske barrierer, og det er ikke de gamle, der er bange, det er de unge. Der, hvor jeg arbejder, er det de ældre, der allerede betaler i euro, ikke de unge."
For Erich kan man slet ikke skille det politiske ud fra det økonomiske:
"Man kan ikke sådan have det politiske på den ene side, og så det økonomiske på den anden. Som så mange andre franskmænd, har jeg andre rødder - i mit tilfælde brasilianske og portugisiske. Og jeg har jo set, hvilken betydning det har haft for Portugal at være med i EU. Landet har udviklet sig utrolig meget på alle planer, siden det er kommet med. Det gælder efter min mening også om at åbne så meget op mod øst som overhovedet muligt. Jeg ved godt, der er nogen, der er imod, men det kan jeg ikke forstå. Hvorfor skulle de ikke være med, vi har brug for deres økonomi og deres styrke?"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her