Læsetid: 2 min.

Hemmeligheder

27. juli 2000

En teenage-kliche og et følsomt drengeportræt

Nye bøger
Hemmeligheder kan være af indre, skamfuld art, svære at se i øjnene, umulige at stå ved over for omverdenen, fordi de afslører forhold om ens nærmeste, ens familie, man ikke vil stå ved. Druk, sindssyge, misrøgt, seksuelle overgreb. Det handler en ny dansk ungdomsroman af Liselotte Lyngsø: For langt ude om.
Eller hemmeligheder kan være af ydre, kriminel art, handlinger man har gjort og fortrudt, lovovertrædelser eller simpelthen moralsk forkastelige gerninger. Det sidste handler amerikanske Lois Duncans Jeg ved hvad der skete sidste sommer fra 1973 om.
Måske er denne forskel ikke helt overraskende. Den amerikanske middelklassedrøm om den pæne, lyshårede college-modne pige og hendes bundsolide pæne, lyshårede kæreste, personaliseres i to af hovedpersonerne, Julie og Ray. De lokkes i fordærv af deres modstykker, den modelskønne, Helen, og hendes macho-kæreste, Barry, og en sen aftentime kører de med Barry som chauffør en lille dreng på cykel ned og stikker af fra gerningsstedet. Samvittigheden hos de to pæne unge materialiserer sig i 'den retfærdige hævner', drengens halvbror, der forsøger at dræbe dem alle.
Alt ender selvfølgelig godt, og selv onde Barry bliver ydmyg og hjælpsom. De tamme psykologiske familieportrætter bag de moralsk underløbne Barry og Helen er af værste skuffe, og spændingen, som forlaget annoncerer, udebliver eller kvæles simpelthen i klicheer og teenage-glitter á la Beverly Hills.

Befriende anderledes
Liselotte Lyngsø behandler som sagt den anden slags hemmeligheder. Jeg'et, Michael, befinder sig i en psykologisk double-bind situation over for sine forældre: Midt mellem had, foragt, væmmelse og kærlighed, ømhed og skyldfølelse. Moderen begår selvmord, mens faderen fortsætter sin forsumpelse på Vesterbro, mens Michael forsøger at kæmpe sig væk og op fra den sociale arv. Lillesøsters skråsikre læggen forældrenes usselhed og afhængighed bag sig kan han ikke forstå og acceptere, men hvad er alternativet?
Michael er en drømmer, en kunstnersjæl, efterstræbt af samtlige piger på den vestjyske skole han opholder sig på det meste af tiden, veg og ubeslutsom. Det hele fortælles i en lidt drømmende stil, enkeltscener hvor tråde trækkes ud og afbrydes af erindringsglimt om moderen eller faderen, gode og onde minder mellem hinanden, fulgt op af egen følelse af magtesløshed og frustration. En bestemt drøm om knuste vaser og folk, der forlader ham, vender igen og igen tilbage til ham.
En absolut anbefalelsesværdig dansk ungdomsbog, skrevet i et befriende anderledes sprog på samme tid indadvendt og dynamisk, hvor replikkerne mellem de unge svinger rigtigt og nutidigt i ørene, og med noget så sjældent som et følsomt drengeportræt.

*Lois Duncan: Jeg ved hvad der skete sidste sommer. Oversat af Anne Lindhard. 180 s., 198 kr. CDR Forlag
*Liselotte Lyngsø: For langt ude. 238 s., 248 kr. Høst & søn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her