Læsetid: 1 min.

Hormon-Heidi har skiftet køn

5. juli 2000

De mange DDR-medaljer havde en bagside, doping

FORMAT - SOMMERTILLÆG

BERLIN - 570 OL-medaljer, 3.490 VM- og EM-titler. Listen over de østtyske sportsfolks bedrifter er lang.
Desværre havde medaljerne en bagside - mange af dem blev vundet ved hjælp af doping, og sportsfolkene har efterfølgende fået svære mén af hormonbehandlingerne.
En af dem er Heidi Krieger, der i 1986 vandt EM i kuglestød med 21,10 meter. Fra hun var 13 år, blev hun fyldt med mandlige kønshormoner. Hendes muskelmasse voksede med imponerende hast, mens hendes stemme blev dyb og kropsbehåringen tog til.

Retssag mod ansvarlig
Allerede i 1987 kom de første fysiske skader som følge af medicineringen. På gaden - og i pressen - blev hun hånet som Hormon-Heidi.
Hun skyede offentligheden og fik psykiske problemer.
Siden begyndelsen af maj er hun et af vidnerne i en retssag mod den ansvarlige for DDR's doping-program, sportschef Manfred Ewald.
Som medlem af Det Socialistiske Enhedspartis centralkomité gennem 27 år førte han dopingen ud i livet; præstationerne gjorde staten DDR berømt, de fabelagtige præstationer blev forklaret med målrettede træningsmetoder.

Kønsskifte
Heidi Krieger mener, at de mange mandlige kønshormoner er en medvirkende årsag til, at hun for tre år siden valgte at skifte køn. Hun følte sig ikke hjemme i sin kvindekrop og fik fjernet bryster, æggestokke og livmoder, i dag kalder han sig Andreas.
I alt er 142 kvinder, tidligere sportsfolk, involveret i retssagen mod Manfred Ewald.
Sportschefen modtog talrige udmærkelser for sit flotte og uegennyttige arbejde - bl.a. gav IOC ham Den Olympiske Orden. En orden, han stadig bærer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her