Læsetid: 2 min.

Hvem vil være millionær?

20. juli 2000

Man skal blot svare rigtigt på alle spørgsmål. Og husk, at omregnet fra Deutsche Mark bliver man mangemillionær

FORMAT- SOMMERTILLÆG

Lap og las 5
Hvem er kvinden på Tysklands fem-markseddel?
Øh, det er et godt spørgsmål. Ja, det er pinligt, men ingen klokke ringer her. Vi må bede om et hjælpemiddel - en skov at råbe i. Som man råber, får man svar: Det er Bettina von Arnim. Men hvad har hun dog bedrevet, siden hun står på marken? Der er brug for endnu et hjælpemiddel. Da der ikke er nogen forhåndenværende søm, snupper vi en laset udgave af Gyldendals to-bindsleksikon fra 1976. Lad os nu se: A... Arnim, der er hun. Nej! Det er jo Achim von Arnim, en tysk digter. Men nede i teksten står der minsandten, at han gifter sig med en Bettina. Er det nok til seddelportrættering? Vi må gribe til sidste udvej og spørge publikum. Heldigvis er en tysk litteraturprofessorinde til stede: "Bettina von Arnim, der blev født i 1785 og døde i 1859, er forfatter." Jawohl!
Til de mange, der ikke blev markmillionær i denne omgang, kan vi bringe det trøstens ord, at Deutsche Bundesbank ikke har gjort det let for de fleste. Man skal have fulgt godt med i tysktimerne for at kende denne række:
Ikke alt for kendte
Carl Friedrich Gauss (10 Mark), Annette von Droste-Hülshoff (20), Balthasar Neumann (50), Clara Schumann (100), Paul Ehrlich (200), Maria Sibylla Merian (500). Hvorimod der kan drages et lettelsens suk ved 1000-sedlen: Brødrene Grimm. Læg i øvrigt mærke til, hvor kønspolitisk fornuftigt tyskerne skiftevis har en kvinde og mand på sedlerne.
For ikke at trække spændingen ulideligt ud, gives her til alle, der pjækkede fra tysktimerne, de rigtige erhvervskategorier, fra tieren og opefter: Matematiker, digter, bygmester, pianist, læge, maler - de allerfleste i øvrigt fra 1800-tallet.
Og til mangemillionærerne blandt vore læsere: Sparede penge er tjente penge - send ikke den sorte hushjælp ned efter Information i kiosken tegn et helårsabonnement.

*Europas nationale pengesedler vil forsvinde til fordel for euro eller elektronisk valuta. Vi går tæt på skilderierne, før det er for sent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her