Læsetid: 2 min.

Hvem er ven med mulvarpe-billen?

1. juli 2000

Det er 112 år siden, nogen har set en muldvarpebille. Men den findes måske endnu

FORMAT - SOMMERTILLÆG

De små kræ
Muldvarpebillen er atter med på rødlisten over truede insekter i Storstrøms Amt. Men hvis den findes endnu, er det en verdenssensation. Billen, der med sikkerhed kun er fundet i Danmark, blev senest fundet for 112 år siden. Men i Storstrøms Amt håber man altså alligevel, at man vil få den at se igen en dag.
Man skal imidlertid kigge sig godt for, hvis man vil se et glimt af muldvarpebillen, som også bærer det latinske navn heteroceus aureolus. Den er nemlig både lille og bange for lys, og den lever - som navnet antyder - først og fremmest under jorden på strandenge med ler og fint sand. Derfor er Danmark det eneste sted, man kan gøre sig håb om at finde den, vurderer eksperter.
Sidste gang, det skete, var i 1888 ved Vordingborg.

En defekt bille
På Zoologisk Museum i København har man i mange år kun haft et defekt eksemplar af billen tilbage, dvs. kun hovedet og et par af benene. En gennemgang af en insektsamling, en testamentarisk gave modtaget fra Landbohøjskolen, har imidlertid afsløret et fuldt bevaret eksemplar, og det er netop blevet tegnet af biolog Kåre Fog til amtets rødliste.
Det er det første billede af billen nogensinde, og det passer fuldstændig til den beskrivelse, man har af den fra fundet i 1888.
Muldvarpebillen er kun omkring fire millimeter lang, sort og håret. Om den fortjener sit tilnavn, aureolus, der betyder 'gyldent lysende', kan kun fundet af et levende eksemplar afgøre. Det særlige ved den er de meget kraftigt udviklede skinneben, der med lidt god vilje kan minde om muldvarpens 'luffer'.
Michael Hansen, som er insektforsker ved Zoologisk Museum, forventer ikke, at der nu vil vælte horder af insektelskere ud i naturen på jagt efter det lille dyr. Dertil er opgaven for svær.
"De fleste mennesker ville nok sige, det er bare endnu en lille bille, så vi ved ikke, om man støder på den i ny og næ, og vi har ikke forskningsmidler til jagten på lige den bille. Dertil er der for mange sjældenheder blandt insekter i forvejen."
Alene antallet af billearter i Danmark løber op i knap 4.000 - kendte - arter, fortæller han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her