Læsetid: 4 min.

Ingen regler for sikkerhed

3. juli 2000

Politiets godkendelse af sikkerheds-foranstaltninger ved store arrangementer bygger på et 'frit skøn' og 'sund fornuft'

Der findes ingen regler for, sikkerhedsforanstaltningerne ved store begivenheder som Roskilde Festivalen, hvor otte mennesker blev dræbt under en koncert med rockgruppen Pearl Jam natten til lørdag.
Og de politifolk, der godkender sikkerheden, har ingen specialuddannelse, men må basere sig på "sund fornuft."
Det bekræfter vicepolitimester i Roskilde Bent Rungstrøm over for Information.
"Godkendelsesproceduren er sådan, at politiet ved et frit skøn danner sig et indtryk af, om det ser forsvarligt ud. Men der findes ikke et sæt skrevne regler om, hvad der skal være til stede," siger han.
Bent Rungstrøm oplyser, at politiet "mest af alt kiggede efter, om der var skarpe genstande, som folk kunne kome til skade på," da man gennemgik sikkerheden på festivalpladsen torsdag eftermiddag.
- Hvilken baggrund har politiet for at godkende sikkerheden ved sådan et arrangement?
"Der er ingen specialuddannelse eller andet. Det er folks sunde fornuft for at sige det rent ud."
- Synes du det er nok?
"De, der gør det, er jo personer i politiet, der har opøvet en erfaring i sådan noget, og nogle af dem har haft med det at gøre i årevis. Så der er erfaringer at trække på, men de overleveres fra politimand til politimand."
- Men er det ikke et problem, at politiet nu skal undersøge kvaliteten af de sikkerhedsforanstaltninger, som politiet selv har godkendt?
"Det ved jeg ikke. Der er ikke tegn på, at foranstaltningerne ikke har været gode nok. Ingen af bølgebryderne er knækket eller på anden måde beskadiget, og de har jo stået der i en del år."
- Men der er jo otte mennesker, der er døde. Er det ikke tegn på, at der er noget galt?
"Sådan kan man ikke slutte, mener jeg. Så snart der er to mennesker sammen, kan der ske en ulykke, og når der er 40-50.000 kan man, uanset hvilke foranstaltninger man iværksætter, ikke fuldstændig undgå noget sådant."

Festivalens ansvar
Bent Rungstrøm erkender, at den tragiske hændelse giver anledning til overvejelser om, hvorvidt der skal foretages ændringer af sikkerhedsforanstaltningerne på festivalen.
"Men det er ikke politiets opgave at sige, at sådan og sådan skal det være. Men kan man gøre det bare lidt mindre usikkert, så skal det da gøres. Festivalledelsen må komme med nogle forslag, som vi må vurdere om er sund fornuft."
Roskilde Festivalens leder, Leif Skov, erkendte søndag, at festivalen har et moralsk ansvar for ulykken.
"Hvis festivalen ikke havde været her, var det jo aldrig sket. Og da vi stod bag hele begivenheden, er det klart, at det moralske ansvar ligger hos os. Men det er vigtigt at understrege, at der ikke er nogen, der har skylden for ulykken," sagde han på det afsluttede pressemøde.

Nødvendigt hegn
Paddy Gythfeldt, der har stor erfaring i at arrangere begivenheder, der tiltrækker mange mennesker, og som blandt andet stod for sikkerheden, da den amerikanske præsident Bill Clinton i 1997 talte til 80.000 mennesker i København, mener ikke, at bølgebrydere er nok ved koncerter på størrelse med fredagens Pearl Jam koncert. Han peger på, at indhegning, der begrænser antallet af mennesker, der kan komme ind til koncerten, kan øge sikkerheden betydeligt.
"Ved mange af de helt store koncerter i dag ønsker alle at komme så tæt på scenen som muligt. Og så er det bydende nødvendigt at lave en form for indslusning, så man kan styre, hvor mange koncertgæster, der kan komme op foran scenen," siger han til Ritzaus Bureau.
Kultur minister roser
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen bebudede lørdag en undersøgelse af, om sikkerhedskravene til den type arrangementer skal skærpes.
"Jeg vil bede kulturministeren og justitsministeren se på, om der er noget, man kan gøre for at forbedre forholdene, så det ikke kan ske igen. Det skylder vi ofrene og deres familier," sagde han.
Han udtrykte samtidig tillid til, at politiet og arrangørerne af Roskilde Festivalen gør alt, hvad de kan, for at opklare ulykken, og at de "træffer de rigtige beslutninger".

Opbakning
Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen udtrykker uforbeholden opbakning og ros til arrangørerne af festivalen for håndteringen af ukykken.
"Jeg har ikke fået nogen meldinger om, at festivalarrangørerne har gjort noget forkert. Tværtimod har jeg indtryk af, at de har håndteret tragedien korrekt og udvist stor kompetence og handlekraft, og at det også er politiets vurdering," siger hun.
Information forsøgte i går forgæves at få en kommentar fra Rigspolitichef Torsten Hesselbjerg og justitsminister Frank Jensen om de manglende regler for sikkerheden og politiets manglende specialuddannelse.

Fakta - 72.000 betalende
*Roskilde Festivalen havde i år 72.000 betalende gæster. Dertil kommer ca. 17.000 frivillige.
*Leif Skov skønnede på et pressemøde lørdag, at der til koncerten med Pearl Jam var et sted mellem 50. og 60.000 mennesker foran Orange Scene.
*Otte mennesker døde. Heraf var tre danskere, tre svenskere, en tysker og en hollænder. Alle de døde var mænd. Dertil kommer en alvorligt kvæstet og ca. 25 tilskadekomne.
*Ca. 170 bands optrådte i løbet af den fire dage lange festivalen. Heraf valgte tre bands at aflyse deres koncert. Cure, som skulle spille umiddelbart efter Pearl Jam, valgte ligesom Pet Shop Boys og Oasis, som var programsat til lørdag, at aflyse deres koncerter.
*Foran Roskilde Festivalens orange scene, hvor ulykken skete, var der opstillet såkaldte bølgebrydere. Bølgebryderne er 120 cm høje og 150 cm brede og er støbt fast i jorden. Deres formål er at forhindre, at tilskuere foran scene bliver mast af presset bagfra.

Leder her på siden
side 7: Rockens anarkistiske fællesskab
Dødsritualet, der døde
Tvivlsom afgørelse
Når Lou lyner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her