Læsetid: 3 min.

Jødiske bosættere kæmper mod 'national katastrofe'

13. juli 2000

Jødiske bosættere frygter, at Ehud Barak vil give store indrømmelser til palæstinenserne under forhandlinger i Camp David

TEL AVIV - Ja til bosættelse, nej til rømning! Sådan lyder parolen allerede ved flere små demonstrationer rundt om i Israel. Vestbreddens bosættere er ved at iværksætte en lang række protester mod ministerpræsident Ehud Barak, som man frygter, vil give palæstinenserne store indrømmelser ved det igangværende topmøde i Camp David i USA. Blandt emnerne på bordet er den fremtidige grænsedragning mellem Israel og Palæstina, som kan resulte i, at et antal bosættelser bliver rømmet.

Sultestrejke
Tavsheden omkring Ehud Baraks første møder med den palæstinensiske selvstyreformand Yasser Arafat og USA's præsident Clinton er udtalt. Som det har været tilfældet ved tidligere topmøder, kommer der ingen meldinger fra forhandlingerne, og en talsmand fra Det Hvide Hus har ladet pressen forstå, at det heller ikke bliver tilfældet, idet man mener, det kan have negativ indvirkning på det følsomme forhold mellem parterne.
Tavsheden fra Camp David modsvares af højrøstede bosættere på Vestbredden og Gazastriben, som forsøger at styre udviklingen i deres retning.
De er en central brik i forhandlingerne, idet Barak har bebudet, at op til 20 procent af områdets jødiske befolkning kan blive fjernet fra deres boliger i forbindelse med en fredsaftale. Arafat kræver dem alle bort fra bosættelserne.
Vestbredden har en jødisk befolkning på 180.000, mens der er 7.500 bosættere på Gazastriben.
Der har længe været fredeligt fra den kant, fordi ingen forestillede sig, det ville komme til rømninger af bosættelser. Men næppe havde Barak forladt landet mandag, før en gruppe bosætterledere indledte en sultestrejke foran det israelske parlament, Knesset, og de første demonstranter viste sig. Bosætterbevægelsen har ligeledes indbudt til en stort anlagt demonstration på søndag, som vil finde sted på den plads i Tel Aviv, hvor Yitzhak Rabin blev myrdet under en fredsdemonstration i november 1995.
"Jeg er sikker på, at over en halv million mennesker vil komme," siger Daniella Weiss til Information. Hun er mangeårig bosætteraktivist og borgmester i Kedumim, som med 7.000 indbyggere er den største af de bosættelser, Barak ifølge et uofficielt kort er indstillet på at rømme.
"Det bliver den største folkelige forsamling i dette land, siden Gud gav os loven ved Sinai-bjerget," fortsætter hun. "Barak har i den grad tvunget folket til at tage stilling for eller imod noget, som er åbenlyst forrykt. Jeg tror ikke engang, de er glade i den såkaldte fredsbevægelse!"

Bosætterne bliver
Daniella Weiss forklarer, at man i Moetzet Yesha - rådet for jødiske bosættelser - har besluttet at blive boende, uanset hvad fremtiden bringer.
"Eretz Yisrael (Israels land, red.) tilhører historisk det jødiske folk, og det kan Barak ikke lave om på. Herudover ser vi dette som vores hjem - jeg har syv børnebørn her i Kedumim," fortsætter hun.
Gang på gang understreger Daniella Weiss, at Barak efter hendes mening har mistet sin realitetssans ved at stole på Yasser Arafats forsikringer om at have fredelige hensigter:
"Hvad Arafat siger, er en fornærmelse mod intelligente mennesker. Han er en morder, ligesom alle hans venner!"
"Ehud Barak gør stor skade på den jødiske nation," tilføjer Hanan Porat, der i mange år var medlem af Knesset for det stærkt højreorienterede Nationalreligiøse Parti, som han forlod "i protest mod venstredrejningen i partiet". Nu helliger han sig arbejdet i Moetzet Yesha. Hanan Porat anser Baraks aktiviteter for ødelæggende for udsigterne til fred. Dette forklarer han med, at Baraks - i hans øjne - eftergivende kurs kun bidrager til de arabiske naboers opfattelse af Israel som svagt. Hanan Porat ønsker ikke at afsløre, hvad man videre har planlagt at foretage sig, men forsikrer om, at man står fuldt rustet til at gøre, hvad man kan for at undgå "en national katastrofe".
"Jeg kan ikke forestille mig, at det ender med borgerkrig," slutter han med roligt stemmeleje. "For skulle det, Gud forbyde det, komme så vidt, at Barak forærer palæstinenserne det hele, er jeg sikker på, at folket nægter at godkende dette i den lovbefalede folkeafstemning. Det er denne udvikling, vi må sikre ved vores aktiviteter i den kommende tid!"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her