Læsetid: 1 min.

Fra klezmer til bigband

7. juli 2000

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Jazzfilm-festival
Hele to arrangører præsenterer serier med jazzfilm under dette års Copenhagen Jazz Festival, så det er et stort udvalg, der bydes på.
Biografen i Huset koncentrerer sig om kortfilm, men man har også en usædvanlig helaftens dokumentarfilm, Sabbath In Paradise, som giver et billede af jødisk musikliv i New York.
På den ene side oplever man folkelig dansemusik, klezmer-musik, som den spilles, bl.a. ved et jødisk bryllup med masser af gæster, på den anden side er der glimt af jazz-avantgarde, f.eks. med altsaxofonisten John Zorn og hans Masada-kvartet (med Dave Douglas og Joey Baron) på klubben The Knitting Factory, og guitaristen Marc Ribot, som demonstrerer sine instrumenter og virkemidler hjemme i sit studie.
Claudia Heuermann, filmens 35-årige tyske instruktør, giver på 85 minutter en række sjældne indblik i ny jødisk musik, dens amerikanske miljøer og udøvere, og udøvernes opfattelse af musikkens situation.
Mens denne film vises kl. 19 under hele jazzfestivalen (7.-16. juli), kan seks kortfilm-programmer ses på skiftende tidspunkter fordelt på de samme dage. Filmene er stillet til rådighed af den amerikanske samler, Dennis Nyback, og rummer adskillige sjældenheder.
Det er især værd at lægge mærke til programmerne med Billie Holiday; "Jazz In the Twenties" med bl.a. Duke Ellington og Bessie Smith i 1929; og "Jazz and Dancing" og "Harlem In the Thirties", begge med bl.a. Betty Boop-film og film med en række sorte big bands.
Aktiviteterne er kun omtalt nødtørftigt i det trykte festival-program, men en specificeret oversigt fås i Husets Biograf, Magstræde 12-14 (tlf.: 3332 4077).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her