Læsetid: 2 min.

K'NYT

12. juli 2000

Elegi for Ebbe
*Forfatteren Ebbe Traberg, Informations mangeårige korrespondent i det iberiske, brændte ikke kun for cykling og fodbold. Jazzen var en del af hans hjerteslag, indtil han døde i 1996. Det bliver man mindet om på smukkeste vis på et netop udsendt album med den prunkløse titel Music for Ebbe. Pladen er en liveoptagelse fra en mindekoncert i Spanien, og tæller jazznotabiliteter som Gary Bartz, Jeanne Lee, Jorge Pardo og hjemlige stjerner som Jesper Lundgaard, Bob Rockwell og Alex Riel. Pladen er udgivet af La Fundación Ebbe Traberg og vil først senere kunne fås herhjemme. tobi.

FDB går i bog-krig
*FDB vil konkurrere med boghandlerne om salget af den nye Harry Potter-børnebog, selv om den endnu kun foreligger på engelsk. Via 74 Quickly- og OBS!-butikker sælges den for 130 kr. mod 200 kr. (i hvert fald i nogle af bogladerne). Det er en følge af liberaliseringen af bogmarkedet, der dog først for alvor sker pr. 1. jan. 2001. "Vi er i gang med seriøst at teste, hvad vi kan og ikke kan," siger Michael Bach-Marklund, der leder bogoffensiven for FDB, hvis største afdeling p.t. er i Viby ved Århus med 500 titler. Han kom til FDB for tre måneder siden fra Bog & Idé-kæden i Lyngby Storcenter.
Bach-Marklund, der udelukkende vil satse på det populære marked, mener at lave bogpriser bliver til gavn for hele branchen i form af et mersalg. Bjørk

Svensk bogsalg stiger
*Efter nogle triste år i 90'erne har bogen fået et opsving, skriver Dagens Nyheter (11.7.) Oplysningen belægges med tal fra den svenske forlæggerforenings branchestatistik, der viser, at totalsalget for 1999 steg med 83 mio. kr. eller fire procent på et år. I alt solgtes for ca. to mia. kr. Salget af fagbøger er steget mest, 21 procent, derpå følger børne- og ungdomsbøger med 11 procent, skønlitteratur med fem procent. Salget til supermarkeder og varehuse er steget mest sammenlignet med boghandelen.

Dansk thriller på fransk
*Forlaget Ouvert Esprit har købt de franske rettigheder til Jussi Adler-Olsens debutroman fra 1997, thrilleren Alfabethuset. Den franske udgave ventes at udkomme til næste år. I forvejen er den solgt til Sverige, Holland og Spanien. ritzau

Penge til Slim, Slam og Dina
*Det Danske Filminstitut har besluttet at yde tre mio. kr. i produktionsstøtte til instruktøren Ole Bornedals nye spillefilm, Dina. Beløbet er det maksimale, som instituttet kan give til den type film i henhold til reglerne i den såkaldte 60/40-ordning. Filmen, der skal optages på engelsk, er baseret på Herbjørg Wassmos roman, Dinas bog. Filmens hovedproducent er det norske selskab, Northern Lights, mens Erik Crone skal være dansk co-producent for Nordisk Film. Det samlede budget beløber sig til knap 80 mio. kr. Ligeledes efter 60/40-ordningen har filminstituttet besluttet at give udviklingsstøtte og betinget produktionsstøtte til filmen Slim Slam Slum, baseret på TV 2's Internet-tegneserie af samme navn. Den instrueres af Marcelino og Jorge Ballarín, som ligeledes har skrevet manuskriptet. Den produceres af Zentropa og Regner Grasten. ritzau

Sigurd Schoubye død
*Tidligere museumsdirektør, dr. phil. Sigurd Schoubye, Tønder, er død, 85 år. Sigurd Schoubye læste litteratur ved Københavns Universitet, inden han flyttede til Tønder, hvor han blev rektor på gymnasiet indtil 1970. 1972-86 var han direktør for Sønderjyllands Kunstmuseum i Tønder. Sigurd Schoubye skrev en lang række bøger, mest om guld- og sølvsmedeværker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her