Læsetid: 2 min.

Kongens fald, tak!

11. juli 2000

Hvor går stripperkongens piger hen, når busturen er endt?

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Duellen
Kære Rosita!
Jeg kan forstå, Rosita Büsch, at du har været med til at producere tv-programmet Stripperkongens Piger. En serie som den er efter min mening en slags tidssvarende freakshow på tv. Eller rettere de medvirkende gøres til freaks i TvDanmarks set-up.
Det problematiske er bl.a, at stripperne her ikke kan nøjes med at sælge den vare, de i første omgang betragter som deres profession. Nej, de skal også lægge krop til TvDanmarks øvrige voyeurisme-virksomhed. Således kan vi se pigerne holde fødselsdag, vinke farvel til datteren, før de skal på arbejde og lignende.
Det er ikke tilstrækkeligt med den fysiske blotlæggelse, den psykiske blotlæggelse i form af følelserne omkring deres arbejde skal også afdækkes og gerne i situationer, hvor de lige er stået af scenen eller befinder sig i en bus på vej til det næste diskotek eller den næste erotikmesse; begge situationer, hvor forsvarsmekanismerne næppe er intakte hos de medvirkende.

Kapløb om seertal
Mit første spørgsmål til dig, Rosita Büsch, lyder: Hvor tror du, stripperkongens piger går hen, når busturen er endt? Når deres profession, hjem og familieliv er blotlagt på tv, hvor eksisterer da det rum, de skal lade op i?
Men kan pigerne da ikke bare sige fra?
Min påstand er, at det må være vanskeligt som stripper at sætte sig op mod arrangøren, Preben, og dennes aftale med tv.
Miljøet er lille i Danmark, så muligheden for at vælge en samarbejdspartner som Preben fra eksisterer nok ikke.
Mit råd til pigerne er, at de skal fyre kongen, vende ryggen til TvDanmarks kamera og danne deres egne selvbestaltede netværk. Skal de deltage i tv-programmer og lign., så bør de lave dem selv på egne præmisser!
Den type voyeurisme, som den samlede redaktion bag serien praktiserer, er uanstændig, fordi den benytter sig af koder fra dokumentargenren, der får seerne til at tro, at virkeligheden tog sig sådan ud - i virkeligheden.
Sandheden er, at serien er konstrueret helt på fiktionens præmisser og mest af alt har med TvDanmarks egen virkelighed at gøre; et kapløb om seertal og øgede reklameindtægter. De medvirkende iscenesættes som et freakshow, hvori seerne, annoncører og redaktionen bag programmet kan spejle egen normalitet.Mit næste spørgsmål: Hvilke overvejelser gør du, Rosita Büsch, dig om ansvarlighed og etik?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her