Læsetid: 4 min.

Kontrovers om aids og fattigdom

13. juli 2000

Hvad er den største morder? Hiv og aids eller fattigdom? Sydafrikas præsident Mbekis synspunkter provokerer på den 13. internationale aids-kongres

Hvert minut bliver seks unge mennesker smittet med hiv. 34 millioner er allerede smittet med hiv eller har udviklet aids. Siden epidemien begyndte, har aids krævet 18 millioner liv - næsten 15 millioner af dem i Afrika syd for Sahara.
Alene i Sydafrika, hvor den 13. verdenskongres om aids afholdes, er 4,1 million - svarende til 20 procent af befolkningen - ramt af hiv eller aids.
Tallene stammer fra
UNAIDS's og UNICEF's årsapporter. De regnes for realistiske skøn af den overvældende majoritet af videnskabsfolk på feltet, men udfordres af nogle få såkaldte dissidenter.
Disse videnskabsfolk kalder dels tallene stærkt overdrevne og udtryk for, at dødsfald forårsaget af tuberkulose, tyfus m.v. henregnes under aids-død, dels betvivler de, at hiv er den eneste årsag til aids.
Dissidenterne har opnået lydhørhed hos den sydafrikanske præsident Thabo Mbeki, som har inviteret et par af dem til at være medlemmer i regeringens ekspertpanel, der skal udarbejde nye retningslinjer for aids-bekæmpelsen - og det har udløst ballade på den 13. aids-kongres, der afholdes i Durban i Sydafrika.

Hiv eller fattigdom
I det forløbne år har Mbekis regering været udsat for skarp kritik for ikke at ville bevilge penge til at behandle hiv-smittede gravide og nybagte mødre med medicinen ATZ, som reducerer risikoen for, at mødrene smitter deres børn gennem blodet eller modermælken.
Regeringen begrunder sin beslutning med, at medicinen er for dyr ( selv om medicinalgiganten Glaxo har sænket prisen med 70 procent).
Sydafrikas sundhedsminister Manot Tshabaolala-Msinmang har i forbindelse med aids-kongressen understreget, at medicin til fire millioner smittede sydafrikanere koster det ti-dobbelte af det aktuelle sundhedsbudget.
Ud fra en økonomisk betragtning kommer aids-dissidenternes påstand om, at afrikanere dør i massevis, fordi deres sundhedstilstand og imunforsvar er nedbrudt af fattigdom, mangel på rent drikkevand, under- og fejlernæring - og ikke på grund af hiv - altså meget belejliget.
Dermed legitimerer de,
at regeringen prioriterer almen fattigdomsbekæmpelse - hvor investeringer fra udlandet ville være en stor hjælp - fremfor dyr medicin til hiv- og aidsramte.

Mbekis tale
I sin velkomsttale til kongressen betonede Mbeki da også, at fattigdom er den største morder i Afrika. Han citerede lange passager af WHO's rapport fra 1995, som fremhæver fattigdom som årsagen til, og at flere end 12 millioner børn dør hvert år.
Foruden sult betyder fattigdom, at børn ikke bliver vaccinerede, at der ikke bliver ryddet op i de uhumske vand- og sanitetsinstallationer, som er en primær smittekilde. Forskellen mellem fattiges og riges livsbetingelser forklarer, at japanernes gennemsnitsalder er 79 år, mens en ugander kun kan forvente at leve i 42 år.
Mbeki talte også om hiv's og aids' ødelæggende menneskelige og økonomiske virkninger og understregede, at den sydafrikanske regering vil intensivere sin kampagne mod sygdommen. I denne kampagne indgår oplysning om kondombrug (et evigt kontroversielt emne, fordi den katolske kirke fordømmer kondomer og prædiker afholdenhed som eneste prævention), bidrag til de internationale bestræbelser på at udvikle en aids-vaccine og yderligere research på anti-retroviral medicin.
Indirekte gav Mbeki igen på kritikken af hans lydhørhed over for dissidenterne ved at tale om Sydafrikas nyvundne demokratiske ret til at stille spørgsmål og konkludere, at skylden for hans eget lands problemer ikke kan lægges på et enkelt virus.

Rasende delegerede
Det vakte raseri blandt de fleste deltagere, som havde håbet på, at Mbeki ville bruge talen på at bekende sig til den majoritet, som tror på den lige linje mellem hiv og aids - og dermed sætte en stopper for en diskussion, som nogle sammenligner med at spille violin mens Rom brænder.
Andre modtog den positivt, herunder WHO's talsmand i aids-anliggender, Gregory Hartl, som udtalte til nyhedsbureauet Reuters, at "aids definitivt er et socio-kulturelt fænomen og det faktum, at Mbeki talte så længe om fattigdom som roden til aids, ligger meget i tråd med WHO's overbevisning om, at det er nødvendigt at gå i clinch med sygdommens socio-kulturelle rødder...".
Mbekis tale har imidlertid ikke ændret på, at kongressen ifølge nyhedsbureauerne bruger det meste af tiden på at diskutere den fattige verdens manglende adgang til hiv- og aids-hæmmende medicin. Medicinalindustrien er under voldsomt pres for at sænke priserne på hiv- og aids-medicin og tillade billig kopimedicin.
UNAIDS arbejder således på at få aftaler med fem af verdens største medicinalfirmaer af den art. Eksempelvis har det tyske selskab Boehringer Ingelheim tilbudt at levere nervirapine, som sænker mor-til-barn-smitten, gratis til fattige lande i fem år.

FAKTA
Hiv og aids
*Hvert minut bliver seks unge mennesker under 25 år smittet med hiv.
*Næsten en tredjedel af hiv- og aids-smittede er mellem 15 og 24 år. Det svarer til omkring 10 millioner unge mennesker.
*Undersøgelser i 17 lande viser, at flere end halvdelen af de unge ikke kan nævne en eneste metode, der beskytter mod hiv-smitte
*I flere lande ved næsten halvdelen af pigerne mellem 15 og 19 år ikke, at en person, der ser sund og rask ud, kan være hiv-smittet og smitte andre
*Uddannelsessystemet undermineres: I 1999 mistede 860.000 børn deres lærer, som døde af aids.

Kilde: UNICEF's årsrapport.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her