Læsetid: 2 min.

Kunder i butikken

17. juli 2000

Værdifulde bøger bør vel stå til rådighed, også selvom der går år og dag mellem, at nogen be'r om dem

FORMAT - SOMMERTILLÆG

Sommerbibliotek
Som almindelig skrankekuli i Udlånet, har man selvfølgelig ikke den store indflydelse på bibliotekets drift. Det er andre, der bestemmer. Som nu f.eks.
vores nye bibliotekar. Han er en frisk fyr, helt bestemt, og han har navnlig en vældig frisk måde at udtrykke sig på. Han bryder sig ikke om tanken om, at et bibliotek skal være et støvet tempel for passionerede boglæsere. Han kan meget bedre lide den mennesketype, han kalder kunder i butikken.
I realiteten er der kun én låner til Rolf Gjedsteds gendigtninger af Rimbaud hvert sjette eller syvende år. Ezra Pound har samlet støv i måske endnu flere år. Vores gamle bibliotekar siger noget om, at det netop er det, der er meningen med folkebibliotekerne. Værdifulde bøger skal stå til rådighed, også selvom der går år og dag mellem, at nogen be'r om dem.
Det er her vores friske, nye bibliotekar er uenig. Vi skal imødekomme kundernes ønsker, siger han. Det der er efterspørgsel efter, det skal vi have mest af. Efter hans mening burde
vi kun have det.
Han tilføjer gerne, i sit joviale tonefald, at det da endelig også er det, der er flest arbejdspladser i. Altså arbejdspladser til os på biblioteket. Vi skulle jo gerne have noget at rive i, ikke sandt? Og hvis vi fylder hylderne med Ezra Pound og Rimbaud, så ville der bestemt ikke komme særlig mange kunder i butikken. Behovet for personale (det er også os) ville falde til næsten ingenting!
Den nye bibliotekar har for vane at se lunt og hyggeligt på os, når han har afleveret sådan en svada. Det kan vi godt se, ikke? Hvis en eller anden skulle vove at protestere - f.eks. ved at sige at biblioteket handler om at ingen borger, rig som fattig, skal gå forgæves
efter litterær kvalitet, men som måske nok selv kunne skaffe sig den fornødne underholdning - ja, så vanker der ikke noget lunt blik. Den nye bibliotekar fnyser vredt og indlader sig ikke på nogen diskussion. Han er tydeligvis ikke interesseret i at indlede en dialog med notorisk sindssyge.
Set fra min lille skranke er jeg ikke et øjeblik i tvivl: den nye bibliotekar burde have sparket, hellere i dag end i morgen. Hvis man forstår så lidt af hvad litteraturen og al den væsen går ud på, må man gå et andet sted hen for at få fast løn og pension.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her