Læsetid: 2 min.

Ligestilling i nye rammer

1. juli 2000

Retspræsident Niels Waage blev i går udpeget som formand for det nye ligestillingsnævn, der skal behandle klager over kønsdiskrimination

Personer, der føler sig diskrimineret på grund af deres køn, har nu mulighed for at få deres sag behandlet i det nyoprettede Ligestillingsnævn.
Som formand for nævnet har ligestillingsminister Jytte Andersen udpeget Niels
Waage, retspræsident ved retten i Roskilde. Nævnets to andre medlemmer er professor ved Københavns Handelsskole, Ruth Nielsen og privatpraktiserende advokat Pia Deleuran.
Nævnet kan blandt andet behandle sager om ansættelser, ligeløn, barselsorlov og sexchikane og kommer delvist til at fungere parallelt med det fagretlige system, som klageinstans for ansatte, der ikke har en kollektiv overenskomst. Det er nemlig kun omkring halvdelen af de ansatte på det private arbejdsmarked, som er omfattet af en kollektiv overenskomst.
Nævnet kan imidlertid også behandle klager fra lønmodtagere om brud på kollektive overenskomster, hvis klagerens faglige organisation ikke agter at sætte gang i en fagretlig behandling af kravet.
På et pressemøde fredag, nævnte professor Ruth Nielsen, at eksempelvis HK har ført flere sager om kønsdiskrimination for de civile domstole end i det fagretlige system:
"Man kan sige, at HK får et billigt, hurtigt alternativ til det civile retssystem, eftersom erfaringen viser, at administrative nævn arbejder hurtigere end domstolene."
Nævnet kan derimod ikke fungere som ankeinstans, når først til fagretlige system er nået frem til en afgørelse.

Forbedret retsstilling
Men også diskrimination uden for arbejdsmarkedet vil Ligestillingsnævnet kunne tage sig af. På samme pressemøde nævnte ligestillingsminister Jytte Andersen eksempelvis elever i uddannelsesystemerne, patienter i sundhedsvæsenet og kunder i det private erhvervsliv, som føler sig trådt på kønnet.
Derfor kalder Jytte Andersen nævnet "et ekstra sikkerhedsnet i forhold til det fagretlige system og de almindelige domstole," og "en klar forbedring af den enkelte borgers retsstiling, at nævnet kan træffe endelige afgørelser i modsætning til Ligestillingsrådet, der alene kunne give vejledende udtalelser."
Det 25 år gamle Ligestillingsråd blev nedlagt, da den ny ligestillingslov trådte i kraft 1. juni i år. I stedet er der etableret en tredelt organisering af ligestilingsarbejdet.
Dels har området fået sin egen minister. Dels bliver der oprettet et Videnscenter for Ligestilling. Og endelig oprettes Ligestillingsnævnet.
Som afdelingschef for den nye departementale Ligestillingsafdeling har Jytte Andersen ansat Vibeke Abel, som indtil august leder HK's politisk-økonomiske sekretariat.
Posten som bestyrelsesformand for videnscentret gik til journalist Jette Hvidtfeldt. Bestyrelsens sammensætning er endnu ikke på plads.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her